Pula: Fiskalne kase radile u tek nekoliko kafića

Kafići na pulskom Korzu radili su u sustavu fiskalnih blagajni bez problema
Kafići na pulskom Korzu radili su u sustavu fiskalnih blagajni bez problema

S prvim danom 2013. počela je fiskalizacija. Od danas je ona zakonski obvezna za velike i srednje tvrtke te sve one poduzetnike koji se bave ugostiteljstvom i turizmom.

Na terenu je situacija ipak nešto drugačija. Od osam objekata koji u centru Pule prodaju hranu, piće i slastice, uglavnom kafića, tek ih je troje nesmetano radilo u sustavu fiskalizacije. Dva su objekta upravo uspostavljala vezu, a tri se nisu uspjela na vrijeme pripremiti za novi sustav.

Vlasnica jednog od poznatijih kafića u centru grada oko podneva je bezuspješno telefonski pokušavala dobiti svog informatičara. Priznala nam je da je s uvođenjem fiskalne blagajne čekala do zadnjeg dana i na koncu je zakasnila. Nije uspjela nabaviti ni Knjigu ovjerenih računa budući da je bila rasprodana.

U drugom kafiću, jednom od najstarijih, također nisu imali uspostavljenu vezu s Poreznom upravom. "O tome razgovarajte s vlasnikom, ja vam ništa ne mogu reći", kazala nam je mlada konobarica u ispunjenom kafiću.

Još jedan objekt u samom centru nije bio u vezi s Poreznom upravom, iako nam je njegov vlasnik rekao da se za fiskalizaciju pripremio. "Blokirao mi je sustav, zovem ljude iz informatičkog poduzeća, no nitko se ne javlja. Radim legalno, izdajem račune koje ću naknadno evidentirati u Poreznoj upravi", kazao nam je i zamolio da ga nikako ne spominjemo.

U slastičarnici na početku Ulice Sergijevaca susreli smo programera koji je upravo podizao sustav, tj. uspostavljao internetsku vezu s Poreznom upravom, što, po njegovim riječima, nije teklo glatko. Kako nam je prenio, duže od pola sata trajala je i prijava kafića iz Osijeka i Dubrovnika koje on on-line vezom spajao s Poreznom upravom.

"Već dosta dugo čekamo da sustav krene, a u međuvremenu izdajemo račune na paragon-bloku. Kupci ništa ne komentiraju, pa Nova godina je, još se pošteno nisu ni probudili", rekao nam je konobar u slastičarnici.

Slično je bilo i u ugostiteljskom objektu Orfej u starom gradu. Vlasnik Patrik Salaj kazao nam je da su na Staru godinu poslali prijavu Poreznoj, no problem je bila bežična internetska veza, koja se stalno prekidala. Prvi fiskalni račun u vrijeme našeg posjeta tek su trebali izdati. Inače, u ovom dijelu grada postoje problemi i s fiksnom internetskom vezom, na čiju uspostavu u Orfeju još čekaju.

Kafići na pulskom Korzu radili su u sustavu fiskalizacije bez ikakvih problema i zastoja od samog jutra.

Vlasnik Corsa Tonči Ante Bošnjak ispričao je da je kasu otvorio ujutro u sedam sati, provjerio internetsku vezu, otkucao sam sebi račun za kavu i čekao na povrat tog prvog računa deset minuta.

"Toliko je trebalo na identifikaciju svih potrebnih podataka izdavatelja računa. Nakon toga krenulo je sve vrlo brzo i sad na račun čekamo koju sekundu", rekao je Bošnjak.

Aleksandar Kostić iz novootvorenog Glama na Korzu rekao je da su s fiskalizacijom krenuli ujutro. "Dosad je sve u redu. Napravili smo prijavu, doduše ona je nešto malo 'štekala', ali nakon toga računi izlaze za dvije, tri sekunde", kazao nam.

"Sve je u redu, na Staru godinu smo krenuli u probni sustav, računi se danas izdaju za par sekundi, na vezama nije bilo nikakvih smetnji, od posjetitelja nitko ništa ne pita", kazala nam je konobarica Katja Burić u Cvajneru na Forumu.

Inače, Porezna uprava probno je pustila u rad sustav fiskalizacije 27. prosinca ne bi li se poduzetnici mogli prilagoditi. Neki su to učinili, no velik broj još uvijek nije. Iako je u medijima bilo najavljeno da će na Novu godinu oko 750 inspektora započeti nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji, na način da će isprva prekršitelje samo upozoravati na propuste, tijekom današnjeg obilaska inspektore nismo susreli. Rok za prilagodbu istječe 1. veljače, kada će inspektori početi naplaćivati kazne. (piše V. KAPELOTO; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter