Pula: Filmski festival otvoren na Kaštelu

Prva projekcija na Kaštelu (M. ANGELINI)
Prva projekcija na Kaštelu (M. ANGELINI)

Festival igranog filma u Puli, koji ove godine slavi 60. rođendan, otvoren je večeras na Kaštelu gdje je projekcija filma "Najbolja ponuda" talijanskog veterana Giuseppea Tornatorea obilježila početak Međunarodnog programa.

Prije projekcija na Kaštelu u Zero Strasse je otvorena izložba "Festivalska Pula" u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (PPMI) i u suradnji sa zagrebačkim Hrvatskim državnim arhivom. Izložbu su predstavili predstavnici tih institucija, a ravnatelj PPMI-a Gracijano Kešac je kazao da je cilj zajedničke izložbe predstaviti šezdeset godina Festivala.

Lana Skuljan Bilić, jedna od autorica izložbe, napomenula je da je festival tijekom svog postojanja sakupio čak 443 filmske noći, 1513 projekcija domaćih i 249 stranih filmova. Druga autorica, Gordana Milaković, je kazala da su na izložbi prikazane crtice iz povijesti najstarijega i najposjećenijeg hrvatskog festivala, njegov utjecaj na život u Puli i njezine građane.

Građa koja je predstavljena sastoji se od 255 fotografija i 31 predmet, a sakupljena je doslovce sa svih strana svijeta. Postav izložbe potpisuje Noel Mirković koji je u tunelima Zero Strasse postavio panoe s fotografijama, isječcima iz novina, plakata i velikog broja vizualnog materijala koji je sakupljan otkad festival postoji u raznim arhivima, ali i privatnim zbirkama. Dio izložbe postavljen je i diljem grada i to na Giardinima i na Forumu.

Filmski festivalski program počeo je ujutro u kinu Valli s matinejom za djecu na kojoj je prikazan animirani film "Ernest i Celestina", a završio s projekcijom francuske romantične komedije "Dvadeset godina razlike" redatelja Davida Moreaua na Kaštelu. Jučer je u Circolu počeo i glazbeni program u sklopu kojeg je nastupala grupa Elvis Jackson.

Festival ove godine traje do 27. srpnja, a Nacionalni program i projekcije filmova u Areni počinju 20. srpnja. (Boris VINCEK, snimio M. ANGELINI) 


Podijeli: Facebook Twiter