Pula: Fiat punto išaran ćiriličnim slovima

Ćirilična slova S ispisana su na haubi automobila (D. ŠTIFANIĆ)
Ćirilična slova S ispisana su na haubi automobila (D. ŠTIFANIĆ)

Vozač, odnosno djelatnik Saniteta Doma zdravlja, Boris Ristovski iz Pule nemalo se u petak navečer iznenadio kada je odrađujući poslijepodnevnu smjenu na svom plavom fiatu punto parkiranom kraj odjela za dijalizu u krugu bolnice u Zagrebačkoj ulici uočio crvenim sprejem ispisana četiri ćirilična slova S.

O tome je pokušao obavijestiti šeficu koja je na bolovanju, ali na koncu je slučaj prijavio policiji. Iz razgovora s Borisom Ristovskim i njegovim ocem Miroslavom koji već gotovo 40 godina radi u Sanitetu kao medicinski tehničar doznajemo da je vjerojatno riječ o pokušaju nekog od njihovih kolega da isprovocira Borisa kako bi nadležni imali razloga da mu ne produže ugovor o radu kojeg potpisuje svaka dva mjeseca, sve kako bi se zaposlilo nekog "preko veze".

Naime, obitelj Ristovski je iz Makedonije, a i otac i sin koji je rođen u Puli proteklih su mjeseci, tvrde, doživjeli na poslu od radnih kolega šikaniranje na nacionalnoj osnovi. Osim na taj problem, pokušali su nadređenima nekoliko puta ukazati na nepravilnosti u njihovoj djelatnosti, zloporabu službenih vozila za prijevoz pacijenata, ali su na koncu suočeni s mogućnošću da se Boris po povratku s godišnjeg odmora umjesto na poslu, nađe nezaposlen na ulici.

O njihovim navodima pokušali smo razgovarati s voditeljicom Saniteta, no ona je na bolovanju, zbog, kako veli mobinga koji Ristovski provode nad njom. Upitana je li točno da incident od petka kao ni neke ranije incidente na koje su se požalili Miroslav i Boris Ristovski, nije željela prijaviti ravnatelju Istarskih domova zdravlja, voditeljica je kazala da su mjerodavni o svemu obaviješteni i da ne želi s nama razgovarati. Dodala je međutim da je nekoliko ljudi iz kolektiva imalo pritužbe na Ristovske te da su neki čak i tražili zaštitu policije.

Nedugo nakon razgovora s njom nazvao nas je njezin suprug prijeteći novinarki tužbom zbog uznemiravanja.

O navodima Ristovskih kao i njihove šefice željeli smo razgovarati s ravnateljem Istarskih domova zdravlja Antom Ivančićem koji nam se međutim nije javljao na telefon.

Policija je potvrdila da je zaprimila dojavu Borisa Ristovskog da je u petak između 13.45 i 21.45 sati netko pošarao njegovo vozilo, a Ristovski nam je kazao da je u subotu ujutro o događaju dao i izjavu u pulskoj policiji.

S obzirom na ono što smo čuli od Ristovskih i njihove šefice očito je da su međuljudski odnosi kolega u Sanitetu prilično narušeni, a je li tome podloga nečija nacionalna pripadnost ili je pak u pitanju nečije nastojanje da zaposli nekog "svog" na radno mjesto Borisa Ristovskog pokazat će vrijeme. (M. KOŠTA) 

 


Podijeli: Facebook Twiter