Pula: Festival pameti u Gimnaziji i Lipi

Zdravko Živković učenicima Gimnazije pojašnjava pravila slaganja (B. P.)
Zdravko Živković učenicima Gimnazije pojašnjava pravila slaganja (B. P.)

U sklopu posjeta izaslanstva Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Istarskoj županiji, danas su učenici dviju pulskih škola - Gimnazije i Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu prvi put sudjelovali u Festivalu pameti. Oni su naime, slagali slagalicu pod imenom "Doris", čiji je autor Zdravko Živković, inače sekretar odgovoran za budžet i javne službe Vlade AP Vojvodine.

Mozgalica koja potiče djecu na kreativno mišljenje sastoji se od 26 puzli oktogonalnog oblika različitih boja. Učenici su u dva školska sata trebali složiti što više različitih oblika koji su se zatim fotografirali pod šiframa učenika. Učenik koji je uspio složiti najoriginalniji i najsloženiji oblik od svih 26 puzli bit će nagrađen. Odluku o najboljim radovima donijet će međunarodna komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka u lipnju, rekao je Živković.

Ovaj je festival nastao na temelju zamisli američke fondacije "Martin Gardner", koja u cijelom svijetu organizira festival pod nazivom Celebration of mind.

- Osnovni cilj festivala je učenicima pružiti šansu da pokažu koliko su kreativni te sposobni za logičko razmišljanje i zaključivanje, rekao je Živković te dodao da igrice poput mozgalica ili lego-kocaka koriste kompanije od Coca Cole do Microsofta kako bi potaknule maštovitost i kreativnost svojih zaposlenika,.

- Biti kreativan znači imati sposobnost stvaranja novih ideja, a još je Einstein rekao da je mašta važnija od znanja. Jer, znanje spada u kategoriju prošlosti i sadašnjosti, a mašta u područje budućnosti, zaključio je Živković te učenike ohrabrio da prilikom slaganja puste maštu na volju jer na ovom festivalu, rekao je, "nema pogrešnih rješenja, samo dobrih, boljih i najboljih". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter