Pula: Fekalije (opet) cure po parkiralištu

Smrdljive lokve posvuda oko zgrade i stare vile na Verudi (M. ANGELINI)
Smrdljive lokve posvuda oko zgrade i stare vile na Verudi (M. ANGELINI)

Iako je sredinom prošle godine stara vila na adresi Veruda 29 u Puli prisilno spojena na kanalizaciju zbog višegodišnjeg propuštanja njihove septičke jame, nema mira za okolne stanare. Posebno za najbliže susjede iz zgrade u Ulici Ljudevita Posavskog, koji su nam se ponovno obratili, očajni jer i dalje ne mogu normalno živjeti zbog nesnosnog smrada oko vile.

Vele nam da septička ponovno propušta, ovaj put jer suvlasnici stanova u toj vili ne održavaju pumpu, koja se konstantno zaštopava pa fekalije iznova cure po parkiralištu i okolnim zelenim površinama prema Uljanikovom stadionu.

- O svemu smo opet obavijestili nadležne službe, među ostalim i sanitarnu inspekciju, rekao nam je jedan od stanara. Veli da se fekalije slijevaju niz ulicu, prema stadionu te da se na parkiralištu stvaraju lokve. Smrad je nesnosan, no najviše ih brine što je ovaj problem opasan i po zdravlje, kao što je već potvrdila sanitarna inspekcija. Nalaze zadnje inspekcije još čekaju.

Čija je obveza održavanja pumpe stare vile na Verudi te što se može učiniti po tom pitanju upitali smo nadležne iz Herculanee. Iz tog pulskog poduzeća pojasnili su nam da je vila spojena na kanalizacijski sustav putem interne crpne stanice, no crpka se zbog neodržavanja u nekoliko navrata zaštopala. Ne bi li se to spriječilo, Herculanea je čak dodatno ugradila rešetku na ulaznom šahtu.

"Od upravitelja zgrade Castruma tražili smo da se zaključi godišnji ugovor o održavanju crpke, da ne bi više dolazilo do začepljenja rešetke i crpke, no to još nije učinjeno jer je upravitelj zgrade preuzeo obvezu održavanja interne kanalizacije. Do sada su tri puta zaprimljene narudžbe za intervenciju na internoj kanalizaciji stambene zgrade na adresi Veruda 29 u Puli, a sveukupno je intervenirano najmanje desetak puta", izvijestili su nas iz Herculanee.

Dodaju da troškove održavanja pumpe koju su ugradili kao dio sustava interne kanalizacije zgrade trebaju snositi suvlasnici. "Problem koji se učestalo javlja nastaje zbog neredovitog održavanja i čišćenja rešetke. Ne bi li se poboljšalo i olakšalo otjecanje fekalnih voda, osim redovitog održavanja potrebno je i podignuti kulturu stanovanja, prije svega ne bacati razne stvari i predmete u kanalizaciju", zaključili su iz Herculanee. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter