Pula: Fekalije oko vile koje je prva imala kanalizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanka Pasionaria Anic, vlasnica velebne austrijske vile u Zoranicevoj 15 u Puli, poznatija kao "vila Riedlein", obratila se našoj redakciji nakon što je pocetkom tjedna u njenom vrtu zacepljena kanalizacijska cijev naprosto podigla kamene ploce i ispred njene vile izbacila grozotu koja se, polako šireci neugodan miris, slijevala na Zoranicevu ulicu.

Naime, vlasnica ocuvane austrijske vile, koja je jedna od mnogobrojnih prepoznatljivih vizura Verude, a koju je izgradio Giuseppe Joseph Heininger - graditelj prve pulske kanalizacije, šokirana je dogadajem zbog kojeg su se u njenom vrtu, osim fekalija, našle i raspadnute plahte, stolnjak, ulošci, pa cak i - fleksibilna cijev. Grozota koja potvrduje da doseg graditelja ondašnjeg naprednog kanalizacijskog sustava nažalost ne može civilizirati današnje korisnike.

Uzbudena vlasnica vile, ocekivano povišenim glasom, objasnila nam je kako je uopce došlo do toga da se fekalije pocnu slijevati i to upravo oko vile graditelja pulske kanalizacije u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, kada je Pula doživjela procvat i, ustvari, postajala gradom.

- Prije dvije godine sudskom odlukom su me natjerali da se na moju kanalizacijsku cijev mora spojiti šest kucanstava iz vile u Budicinovoj broj 13, poznatije kao Horthyjeva vila, bez obzira na to što ta ulica ima izgradenu kanalizaciju. Prisilili su me da prihvatim takvu odluku bez obzira na to što su vlasnici tih kucanstava trebali samo postaviti dvije tlacne pumpe koje bi prepumpavale kanalizaciju u cijevi koje, dakle, postoje u njihovoj Budicinovoj ulici.



Prema presudi iz 2003., kao razlog spajanja na moju kanalizaciju navedeno je, izmedu ostalog, da "što ako muške gace zaštopaju pumpe". Pa zašto bi netko bacao muške gace u odvod? S druge strane, meni su sada isplivale plahte, ulošci, stolnjak i ostalo. Što sada?! Kako bilo, naša je kanalizacijska cijev profila za jedno, a ne sedam kucanstava, rekla nam je u dahu gospoda Anic.

Odmah nakon nemilog dogadaja pozvala je i Herculaneinu Službu za hitne intervencije, ali i upravitelja vile u Budicinovoj ulici iz Eki inženjeringa, cija je ekipa bila na uvidaju.

- Tocno je da smo odmah izašli na teren i utvrdili što se dogodilo. Mogu potvrditi da je iz cijevi izašlo svašta, ali to je iskljucivo zbog toga što je cijev zaštopana svakakvim stvarima, a to se ne bi dogodilo da se kanalizacijska cijev normalno koristila, rekla nam je prokuristica Eki inženjeringa Nerina Cinkopan. (Piše Goran ROJNIC Snimio Danilo MEMEDOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter