Pula: Fekalije iz zgrade slijevaju se u Istrasjeme

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U vrijeme uznapredovale tehnologije i kada se milijuni kuna ulažu u kanalizaciju i pročistače, nevjerojatno zvuči činjenica da u gotovo samom centru grada vlasnica zgrade Adriana Filipić od čak šest stanova želi izgraditi novu septičku jamu. Stara joj je septička naime, urušena i više ne "upija" te fekalije iz stanova pomiješane s toaletnim papirom već 22 dana, cure direktno u okućnicu zgrade, slijevajući se prema Istrasjemenu i Pragrandeu.

Da stvar bude gora, septičku ne može sanirati jer joj, kako ona tvrdi, prvi susjed i vlasnik Istrasjemena Karlo Malić, zbog negiranja njezinog vlasništva, ne dozvoljava prolaz bagerom koji bi sanirao i iskopao jamu za novu septičku. Dok traje međusobno prepucavanje, građanima Pule tako prijeti prava ekološka bomba, tim više jer nesnosne vrućine kojima svjedočimo posljednjih 10-ak dana dobrano pogoduju razvoju zaraze.

Cijele je priča počela kada nas je Filipić nazvala i navela da će u četvrtak uz pomoć policije pokušati doći do svojih prava i sanirati septičku. No, u jutarnjim satima, kada je najavila dolazak policije, na terenu nismo našli nikoga do nje i bageriste bez bagera.

- Ne znam zbog čega mi ne dozvoljava da saniram septičku. Posjedujem sve dozvole, imam suglasnost Grada Pule i želim to što prije riješiti, rekla nam je Filipić, pokazujući nam suglasnost Grada Pule, pojašnjavajući da podrumski dio prostora zgrade, uz koji bi se sanirala septička je u vlasništvu grada Pule, dok je ona u posjedu gornjih etaža. Tvrdi da se pokušala dogovoriti s Malićem oko sanacije, no on izričito odbija dati dozvolu za prolaz njegovim prostorom stoga je jučer ondje trebala doći policija da osigura prolaz bageru.

Zgrada se naime, nalazi gotovo unutar Istrasjemena, i za sanaciju septičke može se ući jedino kroz ulaz Istrasjemena jer s gornje strane Mutilske, postoje stepenice.

- Prije nekoliko dana je u dva navrata bila Herculanea ispumpati septičku, no ništa se nije riješilo, kaže nam Filipić, pokazujući nam urušenu i zapuštenu septičku, kazavši da je zid srušio Malić.

Kazala je da želi riješiti taj problem, no ne zna kako. Zbog čega Malić ne dopušta prolaz bagera, tim više jer fekalije iz te zgrade cure direktno u njegov posjed i već se osjeti nesnosni smrad, upitali smo ga jučer tijekom posjeta sporne septičke jame. Kazao nam je da ne želi propustiti bager preko svog zemljišta jer Filipić želi sanirati septičku na mjestu gdje je 2007. godine bespravno porušila njegove staklenike i bespravno izgradila još jedan kat i balkone na gornjem katu. (N. SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter