Pula Fashion krik u MMC-u Luka

Iva Kostrenčić, Silvija Sofija, Dorina Vlakančić, Mirjana Grahovac Vojinović
Iva Kostrenčić, Silvija Sofija, Dorina Vlakančić, Mirjana Grahovac Vojinović

Svi ljubitelji modne fotografije, stylinga i modnog dizajna, koji su mislili da se ovakve radionice događaju negdje drugdje i do sada svoju strast prema modi nisu imali gdje pokazati od preksutra će to moći učiniti u ciklusu radionica koje će se svake subote od 23. studenog  do 21. prosinca od 12 do 14 sati održavati u prostorijama MMC-a Luka pod mentorstvom renomirane fotografkinje Silve Potočki Smiljanić, umjetničkog imena Sofija Silvija, i mlade talentirane modne kreatorice Ive Kostrenčić, obje s bogatim iskustvom stečenim u inozemstvu, koje su naučeno željele podijeliti sa svojim sugrađanima i time potaknuti mali modni inkubator.

- Projekt je to koji tematizira modu, fotografiju i ostale izričaje sa stylingom, a sve je započelo zahvaljujući Sofiji Silviji, nakon čega je krenula spontana suradnja, a projekt je podržao i Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture, rekla je danas na predstavljanju projekta Mirjana Grahovac Vojnović, predsjednica HDLU-a Istre.

- Pozivamo sve na sudjelovanje, posebice učenike srednje škole i Škole primijenjenih umjetnosti, a veliko zanimanje pokazala je i profesorica Elica Iljoska koja u Strukovnoj školi predaje odjevnim tehničarima. Ovim edukativnim projektom također želimo senzibilizirati i privući novu publiku u naše galerijske prostore te ih obojiti bojama mlade i energične kreativnosti, rekla je Dorina Vlakančić, predsjednica HDLU-a Istre.

- Sve se to organski razvija. Sve je krenulo nakon suradnje s Ivom Kostrenčić, čije sam kreacije u Puli za diplomsku kolekciju fotografirala. Nisam imala velika očekivanja, a Ivina kolekcija ARMUR, koja je polučila fantastične reakcije i fotografije, snimljena je u Puli, time se dogodio paket koji je imao potencijala, rekla je voditeljica projekta Sofija Silvija te je naglasila da je u gradu potrebno pobuditi mladu energiju i kreativnost.

Stoga su ove radionice nastavak niza prethodno uspješnih radionica održanih u Zagrebu u sklopu međunarodnog projekta, skupne izložbe Imageination, kustosice Silve Kalčić u organizaciji ULPUHA, u sklopu čega su organizirane radionice za studente Tehnološko-tekstilnog fakulteta i Studija dizajna i arhitekture iz Zagreba.

- Ovim projektom želimo potaknuti mlade na kreativno razmišljanje i provođenje slobodnog vremena, pobuditi znatiželju prema fotografiji, modnom dizajnu, stylingu, likovnosti, u nadi da će takvo razmišljanje postati dio njihove svakodnevice. Kroz predavanje i radionice cilj nam je naučiti polaznike principima modne i portretne fotografije, stylinga i modnog dizajna. Za one koji se bave fotografijom, radionice će biti odlična prilika za razvijanje projekta, s obzirom na to da će imati mogućnost redovitih konzultacija, rečeno je na konferenciji i otkriveno da su u pregovorima s jednom od najpoznatijih dizajnerskih radionica, Fabrikom u Trevisu u vlasništvu Benettona koji regrutira dizajnere iz cijelog svijeta.

- Fotografije snimljene tijekom trajanja radionica, dat će nam uvid u svijet mladih u Puli, u njihova razmišljanja, u to kako provode slobodno vrijeme, kako se odijevaju, gdje se kreću. Rezultat će biti portret grada Pule kroz oči mladih kreativaca, rekla je Silvija napomenuvši da će uz Ivu radionicu voditi i još jedna studentica TTF-a u Zagrebu Mia Miletić.

- Mladi na ovim prostorima osjećaju nelagodu i strah i voljela bih da se oslobode, ovo bi trebao biti prostor u kojem se rješava strah i razvija strast, poručila je Iva i pozvala na radionicu. (Napisala i snimala L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter