Pula: Fasade otpadaju, a milijuni stoje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od spomenicke rente Grad Pula je 2009. prihodovao 1.762.621 kunu, a svega 135.321 je utrošena, i to na uredenje nogostupa oko Arene te obnovu zgrada u gradskom vlasništvu na rivi te Giardinima, doznajemo iz Odsjeka za informiranje.

Preostali novac prenijet je u 2010., a ove godine bi od spomenicke rente trebalo biti prikupljeno takoder 1,7 milijuna. Novac ce biti namijenjen za uredenje fasada u sklopu projekta "Dolcevita" i dijela nogostupa oko Arene te za izradu projektne dokumentacije za uredenje Kandlerove.

Treba podsjetiti da je revizijom poslovanja gradske uprave za 2008. utvrdeno da od spomenicke rente na racunima Grada ima neutrošenih 2,7 milijuna. Ako tom iznosu pridodamo prošlogodišnji prihod, znaci da Grad raspolaže s gotovo 4 i pol milijuna!

Unatoc tome što je svakom metru stare gradske jezgre potrebna obnova, novac je do sada stajao neiskorišten na bankovnom racunu.

S obzirom na to da do studenog prošle godine Grad nije uspio naplatiti gotovo milijun kuna od fizickih i pravnih osoba koje bi za obavljanje gospodarske djelatnosti u kulturnom dobru ili na podrucju kulturnopovijesne cjeline trebali placati spomenicku rentu, pokušali smo doznati je li taj novac napokon legao na racun i tko su (najvece) neplatiše.

Medutim, odgovore na ta pitanja iz Grada nismo dobili. (I. N. TURKOVIC)

"Dolcevita" - sinonim za sporost

Na natjecaj za obnovu fasada u starogradskoj jezgri, službeno nazvan projekt "Dolcevita", prijavljeno je 48 zgrada. Medutim, sedam prijava stiglo je za gradevine koje se nalaze izvan obuhvata zašticene povijesne jezgre i nisu evidentirane kao pojedinacno zašticena kulturna dobra. Valja reci da je Grad poziv objavio pocetkom listopada prošle godine, a da je rok za prijavu istekao pocetkom prosinca. Povjerenstvo za obradu prijava 11. prosinca analiziralo je pristigle zahtjeve, a od nekih je suvlasnika zatražena dodatna dokumentacija. Prema optimisticnim najavama nadležnog procelnika, prve fasade mogle bi se poceti uredivati vec u ovoj godini.


Podijeli: Facebook Twiter