Pula: Evakuiran posljednji stanar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji stanar koji je zbog požara na krovištu zgrade u Gundulicevoj 11 u novogodišnjoj noci morao biti evakuiran jucer je iz stana iznio zadnji komad namještaja te ga ukrcao na kamion. Pravac kojim je krenuo jest stan njegova sina, gdje ce boraviti do završetka sanacije ove uništene austrougarske dvokatnice.

Njegovu sudbinu dijeli još cetiri obitelji, dok su tri domacinstva u prizemlju uspjela izbjeci evakuaciju. Dva od njih nalaze se u dvorištu zgrade, a jedno u prizemlju. U njemu obitava Aleksandar Sreckov sa suprugom, dok je stan nasuprot njihovog prazan. Aleksandra smo zatekli ispred zgrade kako pogledom ispraca susjeda i išcekuje radnike Elektroistre.

- Razocaran sam službama. Vec smo treci dan bez struje, a žena ima bronhijalnu astmu i mora biti na toplom. Receno nam je da nama u prizemlju ne prijeti nikakva opasnost. U svakom slucaju, kod nas nema ni kapljice vode. Ploca izmedu prizemlja i prvog kata je debela, pa do nas nije moglo ništa ni stici. Instalacije su nove, a satovi odvojeni te smatram da ne postoji problem zbog kojega nam ne bi omogucili normalan život dok oni rade svoj posao, zapoceo je pricu Sreckov.

Osam sati proveli na hladnoci

Iako se povremeno griju na drva, i to samo kad su duže vrijeme kod kuce buduci da nemaju mjesta za držanje vece kolicine ogrijeva, supružnici najviše koriste struju jer veci dio dana provode na poslu. Uz to, njihov je dimnjak odvojen i posve nov te se nalazi na vanjskoj strani zgrade, objasnio nam je Sreckov.

- Žena mora ostati dva tjedna doma da bi se oporavila. Onu vecer bili smo na hladnoci otkad je požar buknuo u 1.30 do 9 sati. Sklonili smo se u automobil kojemu se nekoliko dana prije toga pokvarilo grijanje. Pokrio sam je dekom, ali je svejedno pocela od zime hroptati. Prije toga smo sjedili na kaucu i nismo ništa culi. Odjednom je nestala slika s televizije te sam prebacio na satelit, koji je radio. Culi smo strku po stepenicama i oko 1.20 sati je banula policija, koja nam je rekla da izademo jer krov gori. Dok se sve organiziralo, požar je zahvatio polovicu krova, a vatrogasci su ucinili što su mogli. Cudno je da ne postoji gradska služba koja ce u takvim situacijama ponuditi topli caj i deke. Bilo bi ljudski da netko dode pitati treba li ljudima što, ogorcen je Sreckov.

Izgorjelo spremište starih stvari

Na srecu, ovu obitelj nisu trebali evakuirati. Njima bi to bio veliki problem jer u Puli nemaju nikoga, a place im nisu visoke. Sreckova smo pitali je li problematican dimnjak zgrade bio redovito održavan, na što je odgovorio da je prije Božica u zgradi bila obavijest o dolasku dimnjacara. Što se u meduvremenu dogodilo, nije mu poznato, a isto tako i koliko je ucestala bila do sada briga oko dimnjaka.

- U stanu pokojnog oca moga prijatelja živimo nešto više od pola godine. Ovo je stara zgrada u kojoj po ondašnjem obicaju kroz dimnjak idu grede. Na tavanu smo imali spremišta u kojima su ljudi držali ono što im više ne treba. Naravno, bilo je ondje i drvenih predmeta poput ormara i ormarica koji su pridonijeli širenju vatre. Ipak, niti jedan stan nije direktno zahvacen. Požar je cak probio rupu u stropu, no sobu ispod nije koristio nitko. U zgradi uglavnom žive osobe srednjih godina te jedan umirovljenik, kazao je Sreckov ispricavajuci se zbog ljutnje koju je kod njega izazvao nedolazak elektricara koji je trebao atestirati struju.

Od njega smo doznali da je upravitelj zgrade - tvrtka Castrum - koliko-toliko pocistio smece koje je ostalo za požarom uzrokovanim prijenosom topline s dimnjaka na drvene grede koje su se pritom zapalile. Oni ce s nadležnima voditi sanaciju u kojoj je materijalna šteta preliminarno procijenjena na 200 tisuca kuna. Osim krova, ocito ce biti potrebno popraviti tavan, drvene stepenice i ogradu koje do njega vode s drugog kata te stropove, a da bi i posljednji trag nesrece bio uklonjen, bit ce potrebno ukloniti i debeli sloj cadi sa zidova.


Podijeli: Facebook Twiter