Pula - Europski grad


Predsjednik pulske podružnice IDS-a Pula Valter Boljunčić i predsjednica Kluba žena IDS-a Puljštine Cinzia Počeko Kranjec na konferenciji za novinare u četvrtak osvrnuli su se na ovotjedno obilježavanje europskog tjedna i Dana Europe koji će se održati u subotu. - Naš grad svakim danom sve više vrijednostima i duhom postaje europski grad.

Uostalom, Pula i Istra oduvijek su bile u Europi i baštinili njene vrijednosti poput slobode, demokracije, ljudskih prava, jednakosti, socijalnih prava. U posljednjih deset godina učinjen je značajan korak prema modernom gradu, korak koji je ispred veličine našeg grada. Dobili smo Sveučilište, gradi se studentski kampus, te buduća najmodernija bolnica u Hrvatskoj, pri kraju je plinofikacija, spojeni smo s autocestom, renovirani su vrtići i škole.

Pri tome su značajna sredstva uložena u kulturu, i to ne samo i institucije već vaninstitucionarno i takvim pristupom se Pula kandidirala za prijestolnicu europske kulture 2020. godine, rekao je Boljunčić, istaknuvši da koji god hrvatski grad bude dobio laskavu titulu puno veći značaj ima započeti proces koji će biti zamašnjak daljnjeg razvoja Pule jer će grad poprimiti ljepše europsko lice.

Počeko Kranjec je, pak, istaknula da se Pula nalazi na povijesnoj prekretnici jer se iz jakog vojno-industrijskog grada pretvara u turistički i moderan europski grad. - Znali smo valorizirati važnost tradicije, kulturnog i povijesnog identiteta grada, a pritom težiti da Pula bude moderan i prepoznat grad. Riječ je o dugotrajnom procesu ali rezultati su već vidljivi.

Uzmemo li u obzir što se događa u ostatku Hrvatske Pula je zasigurno jedan od najotvorenijih i tolerantnijih gradova u zemlji, gdje se istinski cijeni svaki pojedinac i prava svakog čovjeka. To je svakako pomoglo da su u ovoj krizi Pula razvija brže od drugih sredina, zaključila je Počeko Kranjec. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter