Pula: E-račune koriste 392 domaćinstva

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Sredinom ove godine Grad Pula i Vodovod, kao gradsko poduzeće, predstavili su svoju novu uslugu za građane - plaćanje računa i dostava uplatnica putem interneta, odnosno e-račun i e-uplatnicu. Prema riječima pročelnika za financije Danijela Ferića, uslugu je od lipnja, otkako je uvedena, do kraja kolovoza koristilo 320 pulskih domaćinstava, a sada je ta brojka narasla već na 392 domaćinstva.

- Broj raste što je dobro, a vjerujem da će biti još više korisnika, posebice kada se takva usluga uvede i u druga gradska poduzeća Herculaneu i Plinaru, a očekujem da će se to dogoditi do kraja godine, rekao nam je Ferić.

Dodao je da je s ta dva poduzeća potrebno još uskladiti i prilagoditi informatičke sustave kako bi se usluga mogla provoditi. Inače, usluga je uvedena kako bi se građanima olakšalo poslovanje s Gradom, a u konačnici će dovesti do značajnih ušteda.

Procedura korištenja usluge je jednostavna - Grad Pula i Vodovod će onima koji to žele elektronički dostavljati račune i popunjene uplatnice u osobni pretinac internetskog bankarstva. Usluga se dogovara u banci građana, a banka potom s gradskim poduzećem. Na taj način poduzećima je omogućeno najekonomičnije izdavanje računa i uplatnica, a građanima je plaćanje znatno jednostavnije i povoljnije jer su naknade za plaćanje internet bankarstvom najniže. Dovoljno je imati mobitel ili računalo s pristupom internetu. Podsjetimo da je Grad Pula, uz e-potpis i e-poslovanje, prvi u Hrvatskoj uveo i e-račun i e-uplatnice. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter