Pula - dva grada u jednom

Sv. Polikarp, 1870. - jedna od najstarijih fotografija Mornaričkog, tada Maksimilijanovog parka
Sv. Polikarp, 1870. - jedna od najstarijih fotografija Mornaričkog, tada Maksimilijanovog parka

Kad koncem 1856. car Franjo Josip I. u pratnji carice Elizabete postavlja kamen temeljac pulskog Pomorskog arsenala, počinje nagli razvoj grada. Izgradnjom arsenala i imenovanjem Pule ratnom, a onda i glavnom ratnom lukom Austro-Ugarske Monarhije, počelo je doseljavanje velikog broja ljudi, prije svega radnika, ali i časnika mornarice, tehničara i ostalih. Godine 1860. počela je izgradnja stanova za mornaričke časnike u novom dijelu grada, koji je nazvan Nova Pula/ Neue Pola - naziv ove četvrti bio je San Polikarpo.

Četvrt sv. Polikarpa prostirala se od Mornaričkog kasina, današnjeg Doma hrvatskih branitelja, prema jugu. Odsječen je dio brežuljka Monte Zaro da bi se dobio prostor za Pomorski arsenal i cestu prema novim naseljima, današnji Bulevar, koja je povezala stari s novim, austrijskim dijelom grada.

Novi dio grada mogao je funkcionirati zasebno, imao je sve što je bilo potrebno časnicima, zaposlenicima mornarice i njihovim obiteljima. Izgrađeni su vrtići, parkovi, škole… U starom dijelu grada zalazili su jedino na tržnicu iza Augustovog hrama, a od 1903. i u novoizgrađenu zgradu tržnice. A noću, radi zabave? "Časnici nisu zalazili u gradske kavane, imali su svoj kasino, zatvoreni časnički klub za njih i njihove obitelji. Sve drugo su imali u novom dijelu grada, od kasina prema jugu", kaže Bruno Dobrić, stručnjak za povijest austro-ugarske mornarice, i nastavlja:

- Poznati su opisi Pule kao dva grada u jednome - stari dio, pretežito naseljen talijanskim stanovništvom, sa starim zgradama, higijenski dosta zapušten, zbijenih kuća na malom prostoru, gotovo bez parkova, i novi dio s prostranim parkovnim površinama, prozračnim i velikim stambenim zgradama i vilama okruženim zelenilom i egzotičnim stablima, na primjer libanonskim cedrovima koja su donosili s putovanja po svjetskim morima. I po mentalitetu i običajima stanovnika dva su dijela grada bila različita, pa je stara Pula s većinom talijanskim, ali sve više i hrvatskim stanovništvom slikovito nazivana Gradom vina, a nova Pula pretežito naseljena Nijemcima iz Austrije bila je Grad piva. Na početku Bulevara završavao je jedan i počinjao drugi grad.

Fotografije smo preuzeli iz poznate monografije "Pola" Dietera Winklera. Putujući mornarički fotograf, jedan od najproduktivnijih - Alois Beer snimio je više od tisuću fotografija Pule, što mornarice i vojnih brodova, što civilnih zgrada. (D. PALIBRK)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter