Pula duguje Noordungu barem spomen-ploču

Polaganje vijenca na grob Jozefa Potočnika, Noordungova oca, na Mornaričkom groblju (M. ANGELINI)
Polaganje vijenca na grob Jozefa Potočnika, Noordungova oca, na Mornaričkom groblju (M. ANGELINI)

Delegacija Labin Art Expressa XXI danas je na Mornaričkom groblju u Puli polaganjem vijenca na grob Jozefa Potočnika, štabnog kirurga s činom generala austrougarske mornarice koji je preminuo 1894. godine u Puli, još jednom iskazala počast i usmjerila pozornost na lik i djelo njegova sina Hermana Potočnika Noordunga, rođenog Puljanina (22. 12. 1892.), začetnika jednog od najznačajnijih otkrića na području svemirskih istraživanja i globalne komunikacije - geostacionarnog satelita i svemirske orbitalne stanice.

Herman Potočnik Noordung, jedan od pionira i velikana svemirske znanosti, umro je u Beču 1929. Još nije otkriveno gdje se nalazi njegova rodna kuća u Puli, kao što, nažalost, ni grad Pula ni hrvatska država još uvijek nisu valorizirali povijesni značaj ovog velikog znanstvenika i vizionara, niti je na bilo koji način obilježeno da je rođen u Puli, Hrvatskoj.

- Grad Pula duguje Hermanu Potočniku barem jednu malu ploču koju bi postavili bilo gdje u gradu, jer je Pula njegov rodni grad, istaknuo je voditelj umjetničke grupacije Labin Art press Dean Zahtila, podsjetivši da je ovom velikom znanstveniku i vizionaru u Mariboru postavljena bista; u Grazu jedna ulica nosi njegovo ime; u slovenskom Vitanju napravljen je dojmljiv kulturni centar europske svemirske tehnologije posvećen njegovom liku i djelu, dok je na internetskim stranicama američke NASA-e vidljivo da se ona itekako referira na njegovo djelo.

Početkom 60-ih, uoči priprema za prvi let Apolla, jedan od pionira astronautike Werner von Braun, poznat po raketi V-2, izjavio je kako letova u svemir u takvom obliku ne bi bilo da nije bilo Hermana Potočnika Noordunga. U filmu "2001: Odiseja u svemiru", dodao je Zahtila, dizajn i način funkcioniranja orbitalne stanice djelo je ovog rođenog Puljanina. (Zoran ANGELESKI; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter