Pula: Država smanjila PDV, Grad uveo novi namet za vodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nizu odluka koje su donesene na sjednici pulskog Gradskog vijeca u cetvrtak, uz suzdržanost i protivljenje oporbe, prihvacene su i odluka o donošenju Urbanistickog plana uredenja Marine Veruda te ona o naknadi za razvoj sustava javne vodoopskrbe, odnosno uvodenju nameta gradanima od 0,5 kuna po kubnom metru isporucene vode što ce se primjenjivati od 1. ožujka, a koji ce gradani placati u sklopu racuna za vodu.

Te su dvije tocke izazvale najviše rasprave medu vijecnicima, posebno izmedu Marka Martincica (IDS) s jedne strane te Buna Nefata (NL Plinija Cuccurina) i Loredane Štok (NL Loredane Štok) s druge.

Odluka o naknadi za razvoj sustava javne vodoopskrbe izazvala je najviše bure na sjednici. Nefat je zatražio da se ta tocka skine s dnevnog reda te napomenuo da se tom naknadom opterecuju gradani.

Do kraja godine Vodovod planira tom naknadom prikupiti 1,6 milijuna kuna, što ce se iskoristiti za razvoj vodovodne mreže.



- Mislim da gradani ne bi trebali kreditirati Vodovod, vec bi se Vodovod mogao potruditi, napraviti dobar projekt kojim bi povukao novac iz EU-a, rekao je Nefat. Napomenuo je, takoder, da je država upravo snizila PDV na vodu pa bi gradani mogli osjetiti smanjenje racuna za vodu, no ne i Puljani nakon uvodenja ovog nameta.

- Sjahala država, uzjahao Grad, rekla je Štok slikovito opisujuci odluku o naknadi. Podsjetila je i na namet koji gradani vec pet godina placaju Županiji (IVS) od cega je skupljeno 20 milijuna kuna, a ni kuna nije vracena u Pulu.

Dodala je da taj harac vijece ne bi trebalo dopustiti te se zapitala zbog cega se to radi. Odgovor je pokušao dati direktor Vodovoda Darko Višnjic navodeci statistiku prema kojoj je Pula na 83. mjestu po cijeni vode u Hrvatskoj. Napomenuo je da naknada nije prihod Vodovoda, vec ce se koristiti za gradnju vodovodne mreže. (Nera SOFTIC, snimio M. ANGELINI)

Miletic: Prekidamo negativno poslovanje Vodovoda

Odluka o uvodenju naknade za razvoj sustava javne vodoopskrbe u petak je na aktima pojasnio gradonacelnik Boris Miletic. Ta ce se naknada prikupljati radi financiranja izgradnje gradskih i mjesnih mreža, kao i drugih gradevina za sva naselja koja imaju sustav javne vodoopskrbe.

- U travnju prošle godine, kada se izmjenjivala fiksna i varijabilna komponenta, prema novom Zakonu o vodama nismo povecali racune za vodu poput vecine hrvatskih gradova, štoviše, korigirali smo varijabilni dio da bi se racuni smanjili i time svjesno išli s cinjenicom da ce Vodovod poslovati negativno.

Tada smo smatrali da u vrijeme krize nije trenutak za povecanje cijene. Vodovod je stoga poslovao s minusom od dva milijuna kuna. Sada je smanjenje PDV-a dovelo do situacije da se uvodenjem naknade može nadoknaditi dio minusa, a da se ne poveca racun gradanima, rekao je Miletic, navodeci da se naknada uvodi da bi Vodovod mogao investirati u mrežu jer predstoji teška godina za vodoopskrbu s obzirom na loše vremenske prilike, rekao je. (G. ROJNIC)

Umjesto 64 lipe po kubiku ušteda 14 lipa

Kubik vode u Puli je od ožujka trebao iznositi 5,45 kuna. Ukalkulira li se u izracun i fiksni dio cijene vode od šest kuna (plus PDV) mjesecno, ispada da su za deset kubika utrošene vode - koliko potroši prosjecna troclana obitelj - gradani trebali uštedjeti 7,18 kuna.

No, uvodenjem novog nameta ušteda ce na deset utrošenih kubika vode biti samo 2,18 kuna. Kubik vode u Puli je trebao pojeftiniti 0,64 kune, novim nametom to je umanjeno za pola kune pa je ušteda po kubiku svega 0,14 kuna. (G. ROJNIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter