Pula: Drvoredima hrasta crnike prijeti sječa

Crnika se suši na Danteovom trgu (M. MIJOŠEK)
Crnika se suši na Danteovom trgu (M. MIJOŠEK)

Pulski hrastovi crnike naglo propadaju. O ovom su problemu ozbiljno počeli razmišljati nadležni u Gradu Puli te je u planu da u što skorije vrijeme u grad iz Zagreba dođe nadležni stručnjak koji bi trebao procijeniti stanje stabala i odlučiti ima li im spasa ili ih valja odsjeći. O tom smo problemu nedavno poslali i upit u Grad Pulu tražeći pojašnjenja o kojoj se bolesti stabala radi i što se dalje planira s pulskim drvoredima koji naoko propadaju.

Kako smo doznali u odgovoru proslijeđenom iz Odsjeka za informiranje Grada Pule, "na području grada zabilježeno je loše stanje stabala crnike koja su zasađena u drvoredima na Marsovom polju, u Dalmatinovoj ulici, odnosno ispred zgrade OTP banke, na Danteovom trgu, te uz Boškovićev uspon prema Monte Zaru.

- Budući da razlog takvog stanja još nije u potpunosti razjašnjen te da bi uopće utvrdili u kakvom su zaista stanju ta stabla, u narednom ćemo periodu konzultirati i zatražiti mišljenja stručnjaka iz područja fitopatologije da bi sa sigurnošću utvrdili daljnji tretman stabala, piše u odgovoru Odsjeka za informiranje. Dodaju, također, da su pojedina stabla crnike u iznimno lošem zdravstvenom stanju. Točnije, preciziraju u svom odgovoru, na tim stablima postoje naznake mogućnosti loma i pucanja te kao takve predstavljaju opasnost za ljude i imovinu. - Nastupanjem jesenskog perioda, a sve radi pomlađivanja stabla, orezat ćemo neka stabla, a dio stabala i ukloniti, kažu iz Grada Pule. Ukoliko se, pak, procijeni da je potrebno uklanjanje cijelih grupa drvoreda, na lokacije na kojima je to moguće, a obzirom na postojeću i planiranu infrastrukturu, pristupit će se zamjenskoj sadnji stabala, ističu se na kraju odgovora iz Grada Pule.

Tužna je činjenica da iz sjemena stablo crnike može doživjeti i tisuću godina. No, očito urbana sredina sa svim svojim manama ipak ostavlja traga i na stablima. Ostaje, dakle, sačekati procjenu ovlaštenog fitopatologa da bi se znalo koliko je stabla bolesno i ima li im spasa ili će Pula ostati bez stoljetnih drvoreda koje će zamijeniti mlađe, zamjenske sadnice. (Napisala Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter