Pula: Drug Tito na čelu aleje narodnih heroja

Kipar Alija Rešić uzima kalup za bistu Vladimira Nazora
Kipar Alija Rešić uzima kalup za bistu Vladimira Nazora

U ateljeu akademskog kipara Alije Rešića u Hrbokima spremaju se za restauraciju biste pulskih i istarskih narodnih heroja. Posao je to koji je od Grada Pule dobio na natječaju, a koji bi trebao biti gotov do početka svibnja, dakle uz Dan grada Pule koji se obilježava 5. svibnja.

Skulpture Vladimira Nazora i Nevena Kirca u Rešićevom ateljeu već su na poziciji za restauraciju. Prve su na redu jer su i najzahtjevnije, vremenski i umjetnički.

Za sada se zna da bi u memorijalnom dijelu trebale biti postavljene biste Jurice Kalca, Nevena Kirca, Ivana Jadreška, Slavka Grubiše, Ruže Petrović, Tonke Lorencin, Olge Ban, Anke Butorac, Vladimira Gortana i Giulia Revelantea. Međutim, Rešić dodaje da je u konačnici predviđeno 13 skulptura.

Među njima naći će se mjesto i za onu, druga Josipa Broza Tita, vrlo vjerojatno na čelu kolone. Za svaku će se bistu prigodno izraditi ploče s natpisom gdje bi, uz ime i prezime narodnog heroja i antifašiste, trebali pisati i kratke informacije o njima.

Cijeli ovaj posao koštat će više od sto tisuća kuna, iako je cijeli projekt uređenja Titovog parka bio i daleko skuplji. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

Započela krajobrazna arhitektura parka

Djelatnici Herculanee započeli su s projektom krajobrazne arhitekture na zahvatu uređenja Titovog parka. U sklopu planiranog preseljenja biljnog materijala iz parka na druge lokacije u gradu, djelatnici su za sada snimali sve one biljke koje su predviđene za seljenje. Cijeli posao preseljenja biljaka trebao bi se dovršiti do kraja ožujka ove godine.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter