Pula: Donacija Pina Ivančića MSUI-ju

Josip Pino Ivančić i Gorka Ostojić Cvajner
Josip Pino Ivančić i Gorka Ostojić Cvajner

Poznati istarski umjetnik i performer Josip Pino Ivančić sinoć je u Cantini Polesani donirao svoj rad "Obiteljsko 'blago'" (srebrnu zdjelicu u srebrnoj kutijici) iz serije "Obiteljsko srebro" Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Pripremio je i donacijski ugovor u tri kopije koji je u ime MSUI-ja potpisala ravnateljica Gorka Ostojić Cvajner.

- Umjetnici ne postoje zbog galerija, muzeja, kuratora, kustosa ili direktora - oni samo postoje. Umjetnici ne ovise o galerijama, muzejima, kuratorima, kustosima ili direktorima, nego suprotno. Svi oni imaju svoju plaću, ali umjetnici ne. Kada uložiš novce u banku, dobiješ kamatu, a umjetnici imaju svoje radove koji imaju svoju dodanu vrijednost. Već spomenuti djelatnici imaju svoje favorite i nemaju ništa protiv donacija pa sam i ja odlučio MSUI-ju kao muzeju u nastajanju donirati jedan od svojih radova, kazao je Ivančić i dodao da je to reakcija na riječi Gorke Ostojić Cvajner i kustosa Mladena Lučića da im istarski umjetnici nisu donirali ništa.

Gorka Ostojić Cvajner ga je ispravila rekavši da MSUI nije u nastajanju već da je prošao sve pravne procedure osnivanja i da nije istina da istarski umjetnici nisu donirali svoje radove već da ih nisu donirali puno te je Pinu Ivančiću zahvalila na njegovom poklonu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter