Pula domaćin Svjetskog prvenstva u plesu

"Hrvatski trip", akrilik na papiru
"Hrvatski trip", akrilik na papiru

Svjetsko prvenstvo u plesu Međunarodne plesne federacije (International Dance Federation, IDF) održat će se u Puli od 23. do 27. svibnja iduće godine. Tim povodom protekli vikend u hotelu Pula susreli su se čelnici ove federacije i dodatno dogovorili pravila kojih bi se valjalo pridržavati i kojima bi trebalo unaprijediti ovo natjecanje koje će se već treći put održati u Puli u 16 godina koliko se održava.

Treći put u Puli

- Kao dobri domaćini i organizatori 2008. smo stekli povjerenje tako da smo ga dobili priliku opet organizirati 2014. i sada ponovno 2018., kaže Tatjana Samuele Ban, voditeljica plesnog studija Art Dance koji djeluje u sklopu KUD-a Tasa. Ovaj će se pulski plesni studio pod okriljem IDF-a koji ima sjedište u Italiji pobrinuti za organizaciju pulskog susreta.

- Opći sastanak, odnosno general meeting je susret koji se tradicionalno održava prije svjetskog prvenstva kako bi se poboljšala sama organizacija svjetskog prvenstva, prvenstveno radi plesača tako da pod bude adekvatan, ali i da kategorije plesa obuhvate i aktualne trendove jer se ples razvija kroz vrijeme. Primjerice, jazz dance nije samo jazz dance nego tu imate i funky dance i jazz fusion, a tu je i suvremeni ples koji ima elemente modernog i hip hopa pa se trebaju otvoriti kategorije koje će obuhvatiti i tu vrstu plesa. Naravno, to se ne dešava odmah, objašnjava Tatjana Samuele Ban.

Na ovom pulskom sastanku okupili su se predstavnici 15 zemalja članica, od ukupno 30-ak koji čine federaciju. U Puli u svibnju očekuju oko 2000 plesača. Prvenstvo će početi svečanim mimohodom kroz centar grada, od Arene, preko Giardina do Foruma, gdje će svaka država biti predstavljena svojom zastavom koju će nositi plesačice iz Art Dancea. Pulski gradonačelnik uručit će tada prijelaznu statuu predstavniku grada koji će natjecanje organizirati idući put. Plesat će se u Domu sportova Mate Parlov, no neće se sve zemlje natjecati u svim kategorijama.

Tatjana Samuele Ban ističe i da su dvije Puljanke, članice njihovog studija, upravo prošli petak položile ispit za sutkinje, a to su Dunja Pekišić i Stefani Mionić.

Dvije nove sutkinje

Leandro Senesi predsjednik je IDF-a koji kaže da su na sastanku u Puli tražili rješenja za greške koje su se pojavile prošlih godina kao i za one koje bi se opet mogle pojaviti te su diskutirali o tehničkim problemima, odnosu sudaca, informatičkim sustavima… Kako kaže, tehnička pravila se mijenjaju svake četiri godine, neke su kategorije ukinute, a druge su dodane.

- Presretan sam da je odabrana Pula jer je 2008. i 2014. organizacija bila odlična, jako smo se dobro osjećali i naučili kako biti još bolji, pa sam Robertu Banu iz Art Dancea rekao da iduće natjecanje mora biti još bolje organizirano od onog iz 2014.. Moramo nadmašiti sami sebe iako je natjecanje 2014. u Puli već bilo odlično organizirano, kaže Senesi.

Bartolo Dell'Aiera, sudac je IDF-u i kada govori o natjecanju, napominje da se sve događa od minute i 30 do deset minuta, koliko traju pojedini nastupi.

- Natjecatelji treniraju i spremaju se za prvenstvo i u tome ulogu igraju mnogi faktori. Ne radi se o tome da sudac treba reći plesaču što je pogriješio, zato što su svi dobri, od malih do velikih, ali na kraju mora postojati jedan pobjednik. U tome teorija služi kao baza, ali sve se događa zbog iskustva. Kao što vozač Formule 1 dobro poznaje vozilo, ali da bi bio dobar vozač mora provesti puno vremena u vozilu i jako dobro poznavati staze. Tako je i s plesačima, kaže Dell'Aiera. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter