Pula domaćin međunarodne znanstvene konferencije

… uz najbolja istarska vina (Marko Lukunić/PIXSELL)
… uz najbolja istarska vina (Marko Lukunić/PIXSELL)

Na današnjoj konferenciji za novinare Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", najavljen je program sada već tradicionalne, renomirane međunarodne znanstvene konferencije 8th International Scientific Conference "Futur World by 2050", koja će se održati od 1. do 3. lipnja u hotelu Park Plaza Histria u Puli.

Program su predstavili dekanica FET-a i članica Programskog odbora Konferencije Danijela Križman Pavlović, prodekan FET-a za znanstveno istraživačku djelatnost i međunarodnu suradnju, ujedno i član Organizacijskog odbora Konferencije Dean Sinković te predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije Morena Paulišić.

Programom su predviđena tri predavanja, dvije panel rasprave i šest sesija u sklopu kojih će stotinjak autora predstaviti 47 radova.

Prvog dana konferencije nastupit će prof. Soumitra Sharma, koji će u svom izlaganju preispitati trojstvo ekonomije, filozofije i religije u prošlosti i budućnosti, dok će prof. Nawazish Mirza govoriti o inovacijama, izazovima i prilikama financijskih sustava u budućnosti. I profesorica Daphna Kariv imat će što reći na temu ovogodišnje konferencije, a riječ je izraelskoj stručnjakinji poznatoj po publikacijama, ali i neposrednom djelovanju u poduzetništvu, pogotovo na poticanju inovacija i mentoriranja start-upova.

Drugi dan konferencije donosi dva panela na kojima će sudjelovati uvaženi profesori, istraživači, kao i predstavnici realnog sektora. Na prvom panelu, kojeg će moderirati prof. Violeta Šugar, gostuju i Sven Marčić, Danijela Kasumović Maružin i Emir Džanić, a oni će razgovarati o inovacijama i poduzetništvu u Hrvatskoj, te propitivati koje su kompetencije i vještine nužne za uspjeh poduzetnika, kao i prednosti i mane sustava u kojem se poduzetnički pothvat odvija. Drugi panel će moderirati Dean Sinković, a uz već spomenutog Mirzu, tu je još nekoliko zvučnih imena: prof. Lesley Sherratt, prof. Milford Bateman i prof. Phil Mader. Taj će panel nastojati razotkriti sve prednosti i nedostatke financijskih sustava, uz preispitivanje globalnih perspektiva do 2050.

Kroz šest sesija predstavit će se brojni autori s 47 znanstvenih radova na temu socioekonomskih izazova koje donosi budućnost, a riječ je o znanstvenicima iz čitave Europe. Dio tih radova osvrnut će se na učinke ekonomske politike i ekonomskih čimbenika razvoja u kontekstu budućih perspektiva, a preispitivat će se utjecaj globalizacije, siromaštva, (dez)integracija, prirodnih katastrofa, razvoja i promjena.

Nakon konferencije i recenzijskog postupka uslijedit će objava deset najboljih radova u časopisu Economic Research - Ekonomska istraživanja, još 15 radova objavit će časopis Review of Innovation and Competitiveness, dok će ostali radovi biti objavljeni u zborniku radova konferencije. (L. SLIJEPČEVIĆ)  
Podijeli: Facebook Twiter