Pula domaćin Europskog prvenstva u nogometu

Stadio Aldo Drosina (N. LAZAREVIĆ)
Stadio Aldo Drosina (N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je UEFA krajem siječnja ove godine na osnovu kandidature izabrala Hrvatsku kao zemlju domaćina i organizatora Europskog nogometnog prvenstva za uzrast U-17 koji će se održati 2017. godine, Pula je i službeno izabrana kao jedan od gradova domaćina turnira, naveli su u svom priopćenju iz Grada Pule.

- Pula je usvojila visoke međunarodne nogometne standarde i s ponosom će nositi ovu titulu koja joj je zasluženo pripala prvenstveno zbog svoje dugogodišnje potpore nogometu i sportu općenito, kazao je ovom prilikom pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U dopisu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera piše, pak, da UEFA smatra da je potpuna podrška i suradnja Saveza s lokalnim vlastima te sa svim njihovim relevantnim odjelima i agencijama u zemlji koja je domaćin turnira jedna od najvažnijih stavki za uspješno organiziranje turnira. Stoga Šuker zahvaljuje Gradu na dosadašnjoj podršci te napominje da slijede inspekcijski posjeti vezani uz samu provedbu predstojećih aktivnosti.

Inače, Hrvatska će 2017. godine prvi puta biti domaćin ovakvog natjecanja, prvi puta će ugostiti završnicu europskog prvenstva za mlađe kategorije, a prema novom sustavu natjecanja u Hrvatskoj će igrati čak 16 najboljih europskih selekcija. Hrvatski će kadeti automatski imati osiguran nastup u završnici.

Kao što smo već i pisali, kandidatura je službeno istaknuta još u ožujku prošle godine, s tim da je HNS UEFA-i ponudio osam stadiona na području Kvarnera i Istre. Sad je jasno da će "Kantrida" (Rijeka), "Žuknica" (Kostrena), "Bahalin" (Novi Vinodolski), Gradski stadion (Crikvenica), "Veli Jože" (Poreč), "Valbruna" (Rovinj) te "Aldo Drosina" i "Uljanik Veruda" (Pula) u svibnju 2017. godine ugostiti neke od nadolazećih zvijezda svjetskog nogometa. Finale je planirano na stadionu Rijeke, ukoliko radovi budu završeni na vrijeme, a u suprotnom će domaćin finala biti upravo stadion "Aldo Drosina" u Puli.

Za četiri mjeseca u Bugarskoj će biti održano prvo U-17 Europsko prvenstvo u novom formatu, sa 16 reprezentacija u završnici, umjesto dosadašnjih osam. Inače, Hrvatska je u dva navrata igrala u polufinalu ovog natjecanja, 2001. godine u Engleskoj i 2005. godine u Italiji. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter