Pula: Dolaskom Serenissime počela sezona kruzera

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U pulsku je luku danas u ranim jutarnjim satima uplovio brod "Serenissima" sa stotinjak putnika, prvi ovogodišnji brod na kružnim putovanjima. Njegovi putnici, njih stotinjak ujedno su i prvi ovogodišnji turisti na razgledavanju Pule koji su u naš grad stigli s morske strane.

Brod "Serenissima" već par godina uplovljava u pulsku luku. Sagrađen je u Norveškoj 1959. godine, a u more je porinut 29. siječnja 1960. godine. Prva namjena bila mu je plovidba sjevernim morem. Dugačak je 87,1 metar, pokreće ga dizel agregat od 3.450 konjskih snaga i razvija krstareću brzinu od 18 čvorova. Prvotno je prevozio 600 putnika koji su bili smješteni u 55 kabina prve klase i u 170 kabina druge klase. Danas Serenissima ima 59 kabina za ukupno 112 putnika.

"Serenissima" je pod drugim imenom plovila na sjevernim morima, na Baltiku te na kružnim putovanjima u Argentini i Antarktici. Danas plovi Jadranom od Venecije do Dubrovnika i vezuje se na obalama Pule, Zadra, Korčule, Trogira, Splita, Šibenika i drugih jadranskih gradova.

Uz kruzere, u pulskoj luci bit će putnika i na linijskim brodovima za Italiju.

- Nažalost, još uvijek nemamo službenu informaciju što će se dogoditi s linijom Pula – Zadar. No, sa sigurnošću možemo reći da ćemo brodovima "Dora", "Adriatic Jet" i "San Frangisk" uredno održavati vezu s Venecijom. Usto, brod "Fiammeta M" plovit će na relaciji Pula – Rovinj – Trst, rekao nam je Donald De Gravisi. (C. B. GALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter