Pula: Dogodine ipak nastavak proširenja obilaznice

Na raskrižju s Medulinskom cestom izgradit će se trajni rotor (N. LAZAREVIĆ)
Na raskrižju s Medulinskom cestom izgradit će se trajni rotor (N. LAZAREVIĆ)

Obrazlažući povećanje gradskog proračuna za sljedeću godinu pročelnica za financije Vesna Sajić istaknula je da se ono najviše odnosi na komunalna namjenska sredstva, koja se planiraju prihodovati putem komunalnog doprinosa koji će se platiti u projektima izgradnje dva trgovačka centra u Puli, u kamenolomu Max Stoja i na Kaštanjeru, te izgradnji hotela na Valkanama.

Prihodovana sredstva namjeravaju se, pojasnila je Sajić, iskoristiti u prvoj fazi uređenja Trga kralja Tomislava (6 milijuna kuna), u nastavku proširenja obilaznice (16,4 milijuna kuna), izgradnji multifunkcionalnog sportsko-dječjeg igrališta na Vidikovcu (3,35 milijuna kuna) i kružnog toka na križanju Radićeve i Rizzijeve ulice (3,15 milijuna kuna).

I dok je uređenje Trga kralja Tomislava projekt za koji je jasno da, nakon ishođenih brojnih lokacijskih dozvola, kreće u 2016. godini, i to po fazama te da je kružni tok na vrhu Radićeve ulice moguće realizirati nakon gašenja plinske mreže, nastavak proširenja obilaznice veliko je iznenađenje u proračunu za 2016. godinu.

Pogotovo zato jer iz gradske uprave prije svega desetak dana, na upit namjeravaju li se plastični rotori na obilaznici zamijeniti trajnim rješenjem, nisu dali niti naslutiti da bi se ovaj projekt uopće mogao nastaviti. Ipak, Upravni odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu uvrstio ga je u Program gradnje komunalne infrastrukture za sljedeću godinu, ponajviše zahvaljujući planiranoj naplati komunalnog doprinosa o kojoj će i ovisiti ovaj projekt.

- Nastavak proširenja Ulice prekomorskih brigada u prometnicu s četiri prometna kraka odnosi se na dionicu do raskrižja s Medulinskom cestom. Riječ je o značajnoj i zahtjevnoj investiciji kojoj će se pristupiti u narednoj godini sukladno financijskim mogućnostima. Dinamika i opseg izgradnje prvenstveno će ovisiti o dinamici ostvarenja prihoda po osnovi komunalnog doprinosa, kaže pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić.

- Sastavni dio ove investicije je i izgradnja dvaju trajnih rotora na raskrižju sa Šišanskom cestom i Santoriovom ulicom, odnosno na raskrižju s Medulinskom cestom i Mutilskom ulicom, te rekonstrukcija postojećih prometnih traka, odnosno izgradnja odvodnje, javne rasvjete te uređenje prilaza i kolnika na svim zahvaćenim prometnicama. Ujedno će se izvesti hortikulturno uređenje unutar planiranih zahvata i druge radnje, poput primjerice, raznih preslagivanja instalacija i slično, pojašnjava Škuflić. (G. ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter