Pula dobiva velike trgovačke centre na Stoji i Kaštanjeru

Početak gradnje trgovačkog centra na Stoji napunit će proračun (N. LAZAREVIĆ)
Početak gradnje trgovačkog centra na Stoji napunit će proračun (N. LAZAREVIĆ)

Na sjednici Gradskog vijeća u srijedu raspravljat će se o rebalansu ovogodišnjeg proračuna te prijedlogu proračuna za 2016. godinu. Rebalansom će se ovogodišnji proračun smanjiti za 6,5 posto, odnosno s 341 milijun na 322,8 milijuna kuna. Prihodi tako iznose 324,3 milijuna kuna, ali je uključen i manjak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od 1,45 milijuna kuna.

- Rebalansom se usklađuju prihodovna i rashodovna strana. Treba istaknuti da se ne smanjuju prava utvrđena programima i proračunom, već se korigiraju stavke koje neće biti realizirane ili one koje su već realizirane, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić.

S obzirom da se rebalansom smanjuje ovogodišnji proračun nemalo je iznenađenje prijedlog proračuna za iduću godinu koji se predlaže u iznosu od čak 411,8 milijuna kuna i veći je za 27,5 posto u odnosu na ovogodišnji rebalansirani.

Od ukupno planiranih prihoda i primitaka Grada, namjenski iznose 181,8 milijuna kuna, odnosno 51 posto, a nenamjenski 174,2 milijuna kuna, odnosno 49 posto. Prema pojašnjenju Sajić, sveukupni prihodi u 2016. godini planirani su na razini ovogodišnjeg rebalansiranog proračuna, izuzev prihoda od pomoći koje su planirane u većem iznosu radi sanacije deponija Kaštijun te prihoda od komunalnog doprinosa i stvarnih troškova gradnje. U ukupnim prihodima i primicima prihodi od poreza sudjeluju s 35,2 posto.

- Najveće povećanje je kod komunalnog doprinosa kojeg će platiti privatni investitori za izgradnju. U ovoj je godini taj prihod iznosio 11 milijuna kuna, a sada je planiran na 57,7 milijuna, kaže pročelnica Sajić i pojašnjava da se to odnosi na tri investicije koje bi se trebale realizirati u slijedećoj godini, a to su izgradnja dva velika trgovačka centra (Max Stoja i Kaštanjer) i jednog hotela na Valkanama. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter