Pula dobiva trgovacki centar s muzejskim eksponatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priopcenje zagrebacke tvrtke CCS Ulaganja o planiranoj gradnji trgovackog centra u Puli iznova je, kao i 2007./2008. godine, pobudilo pažnju javnosti jer se radi o centru poput onih u Kopru, Rijeci i Zagrebu, kakav Pula još nema. Bio bi to najveci trgovacki centar u Istri koji bi se prostirao na 88 tisuca cetvornih metara na mjestu Istrinih skladišta kod carinskog terminala.

U prvom projektu bila je predvidena gradnja trgovina i hipermarketa, multipleks kina sa šest dvorana te ugostiteljskih i zabavnih sadržaja, ali je projekt trenutno na doradi pa je za sada tek izvjesno da ce prvi useliti BauMax. Parkirališni prostor s oko dvije tisuce mjesta riješio bi se dvjema podzemnim etažama i prostorom ispred hipermarketa. U drugoj fazi, uz trgovacki centar, izgradio bi se poslovni hotel s cetiri zvjezdice, koji bi trebao, prema najavama iz CCS Ulaganja, biti dijelom poznatog svjetskog hotelijerskog lanca.

- Radi se o istom projektu koji je najavljen prije tri godine i cija je realizacija zastala zbog recesije. U meduvremenu je došlo do budenja tržišta te se odlucilo nastaviti realizaciju. Površina projekta je nešto veca jer skladište ukljucuje i okolne parcele, kažu nam iz Uprave CCS Ulaganja, gdje potvrduju da je pocetak gradnje trgovacko-poslovnog centra Pula-Šijana predviden za kraj 2011., a gradnja ce trajati oko godinu i pol.



CENTAR OTVOREN 24 SATA

Da ce se trgovacki centar izgraditi na mjestu sadašnjih skladišta Istre, jedne od tvrtki iz Grupacije Puljanka, potvrdio nam je i predsjednik Uprave Istre Albert Faggian koji, kao i prije tri godine, potvrduje sudjelovanje u projektu.

- CCS Ulaganja su naš partner i skupa krecemo u gradnju. Izvjesno je da ce se prvo graditi BauMax, a potom bi uslijedio "step by step" ostatak zaokruživanja cjeline projekta jer je preambiciozno da se investicija vrijedna 120 milijuna eura realizira odjednom, rekao je Faggian, koji nam je odgovorio i na špekulacije da je uvjet gradnje trgovackog centra da u njemu nema prehrambenih artikala.

- To nije nikakav uvjet jer ne postoji trgovacki centar bez prehrambenih artikala. Uostalom, tako velik trgovacki centar nije konkurencija Puljanci koja je više tip ducana iz susjedstva, kaže predsjednik Uprave Istre i clan Uprave Puljanke. Namjera investitora je stvoriti moderan trgovacki centar koji bi radio 24 sata.

- Interes zakupaca je velik, to je potvrdilo istraživanje tržišta koje smo proveli prije nego što smo se odlucili za realizaciju projekta. Pula vapi za suvremenim trgovacko-poslovnim centrom trece generacije koji ce, uz šoping, gradanima ponuditi i zabavu. Centar je zamišljen kao novo središte Pule, kažu u CCS Ulaganjima.

Da ovaj put investitor misli ozbiljno, potvrduje prezentacija projekta gradskoj upravi prije nekoliko mjeseci te zanimanje za uredenje komunalne infrastrukture u Šijani.

DOGOVORENA GRADNJA INFRASTRUKTURE


- Grad Pula je upoznat s projektom. Predstavnike CCS Ulaganja zanimao je pristup, projekt gradnje kružnog toka na ulazu u grad te uredenje Labinske ulice, kaže Damir Prhat, procelnik odjela za komunalni sustav i imovinu.

Kaže da ce imperativ biti gradnja komunalne infrastrukture lokacije te kružnog toka s pristupnicama Bricostoreu, Arubi i Labinskoj ulici.

Inace, CCS Ulaganja uložila su 25 milijuna eura u razvoj gospodarske zone u Karlovcu, gdje je otvoren novi centar BauMaxa. Uz izravno ulaganje u razvoj gospodarstva Karlovca i otvaranja više od sto radnih mjesta, tvrtka CCS uložila je više od tri milijuna eura u opremanje komunalne infrastrukture tamošnje gospodarske zone. Nakon što ju je izgradila, poklonila ju je Gradu Karlovcu uz placeni komunalni doprinos i poreze.

- U Hrvatskoj je, nažalost, cest slucaj da lokalna zajednica nema pripremljenu infrastrukturu da bi privukla ulagace, pa mnoga ulaganja cesto ovise o dobroj volji investitora. U Puli to nije slucaj te je s Gradom dogovorena vecina detalja o gradnji infrastrukture, istice Uprava CCS-a. (Goran ROJNIC)

Muzejski eksponati
U javnosti je prije tri godine receno da ce trgovacki centar sadržavati i muzejski dio, medutim Faggian nam pojašnjava da je u suradnji s Gradom i Arheološkim muzejom zamišljeno da se na više lokacija trgovackog centra postavi 10-20 eksponata koji su sada izloženi u dvorištu Arheološkog muzeja da bi ih moglo vidjeti više gradana.

- Arheološki muzej posjeduje prekrasne eksponate koje jako malo ljudi vidi, a u trgovackom centru svakako bi imali mogucnost veceg uvida u njih, pojasnio je Faggian.


Pula Gate još uvijek na cekanju
Drugi veliki trgovacki centar s modernim kinodvoranama u Šijani poznat pod imenom Pula Gate još uvijek je na cekanju. Kako saznajemo od Rolanda Pinza, menadžera investicijskog fonda Bank Austria Real Invest, investitora projekta, sve još uvijek stoji zbog sudskog procesa koji se vodi izmedu investicijskog fonda i Emila Žuneca, nekadašnjeg hrvatskog partnera u toj investiciji.

Investitor ne želi poceti gradnju do završetka sudskog procesa jer ne zna koliki ce biti troškovi sudenja i kakva bi presuda mogla biti donesena, odnosno kakve ce to financijske posljedice imati za projekt. Žunec je, naime, tužbu podigao nakon što mu je austrijski fond otkazao ugovor o koordinaciji projekta i izgradnje centra. Fond je podigao protutužbu, te pokušao u meduvremenu postici dogovor sa Žunecom da bi realizacija projekta pocela i prije sudske presude, ali ocito se bivši partneri ne uspijevaju dogovoriti. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter