Pula dobiva ski-lift na gotovo 30 tisuća kvadrata?

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Od ove sezone na području uvale Valovine na Stoji mogla bi se realizirati nova sportsko-turistička atrakcija namijenjena Puljanima, ali i svim njihovim gostima. Na svoje bi mogli doći i svi zaljubljenici u wake-board i wake-skate, a riječ je o sve popularnijim ljetnim sportovima među europskim, ali i domaćim ljubiteljima adrenalinskih aktivnosti na vodi. Naime, tvrtka Aqua Silentium sa sjedištem u Viškovu pri kraju je s projektom Ski-lifta preciznije vučnice za skijanje na vodi.

Staza duga 421 metar

Cijeli ovaj adrenalinski kompleks protezao bi se na morskoj površini na približno 30 tisuća kvadrata, a uključivao bi montiranje nekoliko montažnih stupova duž kojih bi se rastegnuli vučni kabeli kojima bi se svi budući wake-boarderi "šibali" morskom stazom dugom 421 metara.

Potvrdio nam je to predstavnik investitora iz tvrtke Aqua Silentium Željko Andrijanić rekavši da su u ovu sportsko- turističku priču spremni uložiti oko 4 milijuna kuna, a cijeli je objekt prvenstveno namijenjen ljudima željnim aktivnog odmora. Andrijanić veli da su već izradili cijeli elaborat zaštite okoliša, dodajući da je projekt apsolutno ekološki prihvatljiv jer je potpuno bešuman. Uz to, cijeli elaborat je dostupan i na službenim stranicama Istarske županije čiji je Upravni odjel za održivi razvoj pokrenuo postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš za cijeli zahvat.

- Trenutno je u tijeku ishodovanje lokacijske dozvole, a slijedi i natječaj za koncesionara na koji ćemo se javiti. Nadamo se da bi ski-lift mogli otvoriti pred ovu sezonu, a bude li sve po planu, možda već od sredine lipnja. Radi se o ukupnoj površini od 29.992 tisuća kvadrata u sklopu čega bi se nalazila i terasa u moru, sunčalište i ski vučnica, kaže Andrijanić i dodaje da bi se koncesija trebala dati na rok od 20 godina.

Zabava i adrenalin na plažama

Potvrđuje da su upravo za sličan projekt dobili koncesiju u Splitu, a rade i na gradnji ski-liftova u blizini Pariza i u Veneciji. Dodaje kako u Hrvatskoj trenutno postoje četiri ski-lifta i to u Poreču, na Puntu na otoku Krku, Zrću i zagrebačkom Jarunu, a u Europi ih je oko stotinu. Andrijanić naglašava da se radi o turističkom sadržaju koji itekako utječe na produljenje turističke sezone i dodaje da ovakva sportska ponuda dodatno privlači goste koji inače ne bi dolazili na tu lokaciju ili plažu. Bila bi to prilika da svi oni kojima sunce i kupanje nije dovoljno u vrijeme odmora, aktivno i uz mnogo zabave i adrenalina provedu vrijeme na plaži. Andrijanić smatra da bi korist od ovakvog projekta zasigurno imala i lokalna zajednica jer bi ski-lift posjećivali turisti s namjerom dužeg boravka i aktivnog odmora u vansezonskom periodu.

Budući pulski Ski-lift zamišljen je kao vučnica za skijanje na vodi, a cjelokupna konstrukcija je montažno-demontažna te ju je u kratkom vremenu moguće ukloniti bez vidljivih tragova. Sustav žičare čini čelično uže ovješeno preko kolotura o pet fiksnih stupova, a sam start je predviđen s plutajuće platforme. Pored velikog ski-lifta, planiran je i mali ski-lift, a projekt uključuje i neke popratne objekte na montažnoj terasi kao što je objekt za pripremu skijaša i platforma za izlazak iz mora te prilazne mostove. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter