Pula dobiva putnički terminal za kruzere

 Punta Guc između otoka Sveta Katarina i Uljanika idealno je mjesto za terminal
Punta Guc između otoka Sveta Katarina i Uljanika idealno je mjesto za terminal

Već neko vrijeme postoji ideja o tome da se u Puli izgradi morski putnički terminal za velike brodove na kružnim putovanjima te manje kruzere, kojih je iz godine u godinu sve više. Ozbiljno se tome pristupilo kada su se pojavili zainteresirani partneri za izgradnju. Sve je krenulo prije nekoliko mjeseci suradnjom pulske Lučke uprave i komunalnog poduzeća Luka Pula, a već su se javili ozbiljni međunarodni investitori, kao što je društvo Venezia terminal passeggeri iz Italije.

- Plan je putnički terminal izgraditi na rtu Guc, u sjevernom dijelu pulske luke, i to na državnom zemljištu. Budući da se naša tvrtka zbog pomorskog dobra spori s državom, planiramo zatražiti od Vlade kompenzaciju zemljišta, čime bismo odustali od daljnjeg sporenja u industrijskoj zoni. Mislimo da bi država trebala prihvatiti taj naš prijedlog jer je Uljanik kompenzirao dug s državom na isti način. S druge strane, imamo ozbiljnog investitora koji bi mogao izgraditi svu morsku infrastrukturu za prijem putničkih brodova do 350 metara, rekao je Suljević.

Aktualni GUP grada Pule s općim parametrima određuje mogućnosti daljnjeg otvaranja razvoju djelatnosti vezanih uz more.

- Novi generalni urbanistički plan utvrdio je mogućnost realnog razvoja luke. Prostor rezerviran za ove namjene obuhvaća širok obalni pojas unutar lučkog bazena, točnije dio od sjeverne luke Valelunga do Monumenata s pripadajućom vodenom površinom. Radi se o 200 tisuća četvornih metara zemljišta, dva kilometra obale i 450 tisuća kvadrata mora, ističe De Gravisi.

Terminal na dvije etaže obuhvaćao bi 8.000 kvadrata s garažom s 1.400 parkirnih mjesta, prostor za iskrcaj putnika s 30 automobila te drop off s deset autobusa i posebnu cestu za transport.

- Punu potporu brodovima koji bi se u Puli našli na kružnim putovanjima davao bi nemali broj ljudi iz raznih područja. U prvom planu mislim na agente za servis klijenata, taksi službu, shuttle bus, autobuse, carinu, dobavljače usluga, lučko-transportne radnike, policiju, usluge čišćenja, osiguranje, vozače kamiona, lučke pilote, bunker-operatere, nosače, radnike na parkiralištu, prijevoznike, tim za servis osoblja, lučku upravu i mnoge druge, ističe De Gravisi.

Dodaje da je nužno obaviti studije izvodljivosti s prethodnom suglasnosti vezanih institucija, definirati područja zajedno sa svim potrebnim katastarskim izmjerama, izraditi UPU i DPU u koje je umetnut putnički terminal u svim njegovim fazama, izraditi tehničke projekte terminala kao uvjet za lokacijsku i građevinsku dozvolu. (C. B. GALIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter