Pula dobiva prvi brod za gašenje požara na moru

U Tehnomontovom brodogradilištu gradi se vatrogasni brod za marinu Veruda
U Tehnomontovom brodogradilištu gradi se vatrogasni brod za marinu Veruda

Za nešto manje od mjesec dana iz Tehnomontovog brodogradilišta Pula zaplovit će novi aluminijski osammetarski brod. Riječ je o patrolnoj vatrogasnoj brodici tipa "onix", koju je za svoje potrebe prevencije i gašenja požara naručila Tehnomontova marina Veruda.

Brodica je široka 2,8 metara, gazi 0,46 metara i razvija krstareću brzinu do 30 čvorova. Prema tehničkoj specifikaciji plovila, ovu će vatrogasnu brodicu pokretati dva izvanbrodska motora Yamaha od 150 konjskih snaga svaki, koji će ovom plovilu dati maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Zapremina spremnika goriva kreće se oko 300 litara.

Vatrogasno plovilo vrijedno oko milijun kuna bit će predstavljeno u pulskoj marini Veruda tijekom 3. međunarodnog sajma brodske opreme od 17. do 20. listopada. Direktor Marine Veruda Sean Lisjak kaže da su taj brod naručili da bi još više povećali razinu protupožarne sigurnosti.

- Odlučili smo se za izradu tog polivalentnog protupožarnog plovila, koje se upravo završava u našem brodogradilištu Pula. Opremljeno je vatrogasnom pumpom velikog protoka, što omogućuje izbačaj od 1.500 litara morske vode u minuti na požarom zahvaćeni objekt u moru ili priobalju. Plovilo je također opremljeno s četiri vatrogasna priključka, po dva na pramcu i na krmi, koji se po potrebi mogu koristiti tako da se plovilo "nasuče" na obalu, a u kopno se razvuku vatrogasna crijeva i dovedu do mjesta požara, rekao nam je Lisjak.

Dodao je također da će sustav ventila na vatrogasnoj pumpi pomoći u ispumpavanju prilikom prodora mora u plovilo u nevolji jer ga s kapacitetom od 1.500 litara u minuti vrlo brzo može ispumpati. Novi vatrogasni čamac opremljen je spremnikom pjene koja se miješa s morem po potrebi. Usto ima posebnu zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.

Korist od plovila imat će i pulski vatrogasci koji zajedno s djelatnicima marine Veruda učestalo provode vatrogasne vježbe ne bi li se i zaposlenici marine obučili za neželjene situacije kao što su požari na plovilima i slično. S time u vezi zapovjednik pulskog JVP-a Klaudio Karlović kaže da će ovim plovilom rad vatrogasaca na moru biti uvelike učinkovitiji. (Piše Cristian Bruno GALIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter