Pula dobiva poseban razredni odjel za djecu s problemima u ponašanju, ali gdje ga smjestiti?

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Prošlog tjedna na sastanku Vijeća roditelja prvi put smo obaviješteni da je Grad donio odluku o osnivanju posebnog odjeljenja za učenike s poteškoćama u ponašanju u Osnovnoj školi Centar. Na sastanku pročitan nam je stav Školskog odbora i članovi Roditeljskog vijeća, nas desetak prisutnih, jednoglasno smo podržali njihov zahtjev za opoziv ove odluke, jer smatramo da nije u skladu s Državnim pedagoškim standardima. Škola nema ni prostornih uvjeta, ni ograđenog dvorišta. Već duže se priča o takvoj mogućnosti, ali tek tada su nam predstavnice Grada Pule službeno priopćile da je odluka već donesena. Usto, rekle su nam da nemamo pravo propitkivati tu njihovu odluku. Ništa nemamo protiv tih učenika, već protiv samovolje gradskih vlasti", kaže nam Ana Spada, predsjednica Vijeća roditelja OŠ Centar u Puli.

Nitko ih ništa nije pitao

Škola je, naime, još krajem studenog dobila suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za ustroj posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama u razvoju. Tome je, kaže ravnateljica Melita Milić, prethodila višemjesečna pismena i usmena komunikacija između škole, Grada kao osnivača, prosvjetne inspekcije iz Rijeke i nadležnih iz Ministarstva. Tom suglasnošću podrazumijeva se otvaranje razrednog odjela za sve učenike, prema Pravilniku o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju, koji imaju rješenje za rad u takvom razrednom odjelu koje izdaje Ured državne uprave, u ovom slučaju nadležan za Istarsku županiju. Odluci Grada Pule da takav razredni odjel smjesti upravo u OŠ Centar sad se protive zaposlenici i roditelji učenika ove pulske škole. Zašto tek sad?

- Priča već duže traje, ali su sad počeli ubrzani radovi u školi. Nismo stigli prije reagirati. Odmah iza božićnih blagdana počet će se pregrađivati kabinet za kemiju čija će polovica pripasti ovom posebnom razrednom odjelu, što učenicima smanjuje razredni prostor, a u pitanju su i drugi uvjeti u školi. Kažu da uvjeta imamo, a mi uvjeta nemamo. Zato ćemo zatražiti očitovanje Ministarstva na suglasnost koju su dali školi za ustroj posebnog razrednog odjela. Tražit ćemo od Grada Pule i pročelnice Odjela za društvene djelatnosti očitovanje o kriterijima koji su uzeti u obzir prilikom davanja mišljenja Ministarstvu, jer tu je trebalo uključiti i prostorne i kadrovske i druge uvjete kojima škola raspolaže, a koji su u tom mišljenju samo napomenuti, nikad i argumentirano obrazloženi, niti školi, niti Ministarstvu. Nitko nas ni za što nije pitao, kaže predsjednica Školskog odbora Ljiljana Glad Racan. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter