Pula dobiva novih 140 m uredene obale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za desetak dana bi na pulskoj rivi trebala poceti gradnja novog obalnog zida i rekonstrukcija prometnice izmedu Rijeckog gata i ACI-jevog servisa. Radove vrijedne 1,8 milijuna kuna financiraju pulska Lucka uprava i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Radi se o sanaciji dijela prometnice koja je posljednjih godina pocela propadati te o izgradnji bankine, odnosno obalnog zida od gata do obale u ACI-jevom servisu u dužini od 140 metara. Ministarstvo za taj posao izdvaja 700 tisuca kuna, dok Lucka uprava investira 1,1 milijun. Ravnatelj Lucke uprave Donald de Gravisi kaže da ce prva faza radova trajati 120 dana.

Vracanje izgubljenog pomorskog identiteta

- Nakon provedenog javnog natjecaja odabrana je najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Sun Adria iz Rijeke. Radovi bi trebali poceti za desetak dana i trajat ce cetiri mjeseca. Rekonstrukcija tog dijela rive pocetak je rješavanja stogodišnjeg problema vezanog za valoriziranje ovog dijela grada i njegovo oživljavanje.

Taj dio je ujedno i prvi kontakt rive sa starom gradskom jezgrom. Obala koja ce u konacnici biti izgradena, sa svim popratnim sadržajima - od agencijskih prostora, špediterskih usluga, putnickog terminala, restorana do srodnih turistickih sadržaja, pospješit ce desetogodišnje napore Lucke uprave da svome gradu pokuša vratiti pomorski identitet.

Novom obalom dobit cemo plato površine oko dvije tisuce kvadrata koji ce predstavljati novu operativnu 140-metarsku obalu sa sadržajima turistickog karaktera. Vjerujemo da cemo po okoncanju prvog dijela radova vec biti u mogucnosti nazrijeti konture buduceg izgleda dijela prema Velom Vrhu, kaže De Gravisi.

Predstoji sanacija lukobrana

Ova, prva faza uredenja dijela pulske operativne obale sastavni je dio projekta koji sufinancira Europska unija iz svojih fondova. Taj projekt obuhvaca i sanaciju lukobrana te još neke manje radove na rivi. De Gravisi potvrduje da ce se ova gradnja uklopiti u projekt sanacije cijele pulske luke koju ce provoditi Grad.

- Želja nam je da nam i ostali subjekti koji upravljaju odredenim bliskim podrucjima, kao što su Grad koji upravlja prostorom prema željeznickoj stanici te Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo financija ciji je Rijecki gat, budu podrška u ovome projektu.

Naši radovi u potpunosti ce se uklopiti u gradski projekt rekonstrukcije pulske luke. Nakon okoncanja prve faze radova i turisticke sezone, krenut cemo u drugu, najavbljuje De Gravisi. (C. B. GALIC)

Prhat: Taj cemo projekt uvrstiti u arhitektonsko rješenje rive
Natjecaj za arhitektonsko uredenje rive koji je u tijeku obuhvatit ce i uredenje dijela rive ispred veslackog kluba. Prema rijecima nadležnog procelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, natjecajem ce se dobiti kvalitetno rješenje i nova vizura rive, ali je pitanje kada ce se sve to moci realizirati.

- To je rješenje koje ce Grad u perspektivi ugraditi u prostorne planove i implementirati. Ista je situacija i s rješenjem kaskadnog spuštanja ispod Arene. No, uvijek je pitanje što treba raditi u meduvremenu, dok se to ne ostvari.

Lucka uprava dogovarala je taj projekt puno prije nego li je Grad krenuo s ovom realizacijom uredenja rive i oni su sada u završnoj fazi s osiguranim odredenim sredstvima. Stoga ce svaki arhitekt koji bude razradivao rješenje za tu lokaciju morati uvrstiti i objekte koji se u meduvremenu budu izgradili, istaknuo je Prhat. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter