Pula dobiva kabinet za asistivnu tehnologiju

(Andreas KANCELAR)
(Andreas KANCELAR)

U pulskom Dnevnom centru za rehabilitaciju na Verudi danas će se svečano otvoriti novouređeni kabinet za asistivnu tehnologiju, jedinstveni tako opremljen kabinet u Hrvatskoj.

Nabavku vrlo vrijednih uređaja donacijom su omogućili udruga RTL pomaže djeci i nekoliko manjih donatora. U prvo vrijeme s 20-ak djece i isto toliko odraslih koji su korisnici centra, radit će posebno obučena edukacijska rehabilitatorica Ines Delzotto, koja je prvu edukaciju završila u bolonjskom Centru za asistivnu tehnologiju, a uslijedit će nastavak njenog stručnog usavršavanja u Milanu.

Međutim, kako se kabinet bude usavršavao i dalje opremao, što je i intencija bude li željenih donacija, tako će se otvarati i za vanjske korisnike.

- Kabinet je namijenjen radu s djecom s posebnim potrebama koja imaju poteškoća uslijed disleksije (nemogućnost čitanja), disgrafije (nemogućnost pisanja), cerebralne paralize, mišićnih distrofija, stanja potpune odsutnosti govora ili njegove nefunkcionalnosti nakon moždanih udara ili prometnih nesreća, autizma, oboljelih od ALS-a (amiotrofična lateralna skleroza - jedna od najčešćih bolesti motorike) te svih ostalih sličnih stanja u kojima postoje poteškoće u govoru, čitanju, pisanju te upravljanju neposrednom okolinom, istaknula je voditeljica Delzotto.

Asistivna tehnologija je, kako kaže, rehabilitacijski smjer u kojem osobe s posebnim potrebama koriste tehnologiju u svakodnevnom životu da bi mogle komunicirati i raditi sve one radnje koje su im bez ove potpomognute tehnologije posve nedostižne.

Riječ je o različitim komunikatorima na dodir s posebnim tipkovnicama ili na narukvici, posebnom mišu koji radi na kuglicu radi lakšeg korištenja, potom o raznim takozvanim facilitiranim tipkovnicama s rešetkama i velikim tipkama za slova i brojke te smjerove koji olakšavaju korištenje osobama koje ne mogu kontrolirati pokrete, poput spazama.

- Dakle, samo dodirom tipkovnice ili ikone na ekranu djeca mogu slagati rečenice, upravljati okolinom na način da mogu spustiti rolete, upaliti klimu, promijeniti program na televizoru, ovisno o tome koji je uređaj spojen. Mogu slati i SMS poruke, e-mailove jer mogu tipkati na virtualnoj tipkovnici, dok za poruke ne moraju tipkati mail adresu, već imaju memoriranu sliku osobe kojoj žele slati poruku. Potom mogu slušati glazbu, ići na internet, jednostavno rečeno, mogu funkcionirati kao i svi ostali mladi ljudi danas, istaknula je Delzotto.

- Za svaku nastavnu jedinicu pripremimo i pametnu ploču uz pomoć koje djeci dajemo audio i vizualne informacije jer su oni ograničeni i u upoznavanju šire okoline. Mi im tu širu okolinu audio i vizualno približavamo, ističe Delzotto i pojašnjava da se u ovom kabinetu zapravo piše povijest asistivne tehnologije u Hrvatskoj. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter