Pula dobiva jedinstven laboratorij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli ce se iduce godine otvoriti laboratorij jedinstven u Europi, nakon što je prošle godine otvoren Centar za istraživanje metala – METRIS, prvi istraživacki centar takvog tipa u Hrvatskoj. Rijec ce biti o originalnom projektu mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namirnica, koji bi postupno prerastao u Mediteranski referentni centar za spomenuta istraživanja.

Biti ce to rezultat poslovne suradnje izmedu Istarske županije i Mediteranskog instituta za istraživanje mora Split (MedILS), a sporazum o njoj su u srijedu u Puli potpisali župan Ivan Jakovcic i hrvatski znanstvenik svjetskog glasa Miroslav Radman, ravnatelj MedILS-a. Istarska županija se obvezala osigurati financijska sredstva za pocetak rada laboratorija i za osobni dohodak jednog strucnog djelatnika, te poslovni prostor.

- Buduci da smo vec nekoliko mjeseci u pregovorima i dogovorima s dr. Radmanom, vec su u rebalansu županijskog proracuna osigurana sredstva od 400 tisuca kuna potrebna za kupnju laboratorijske opreme, dok bi se sam laboratorij trebao nalaziti u blizini METRIS-a, dakle u napuštenim prostorijama Opce bolnice. Nakon što laboratorij zapocne s radom, županija se obvezala osigurati i 200 tisuca kuna godišnje za znanstveno unapredivanje i publiciranje laboratorija, a prioritet bi trebao biti istraživanje i razvoj izvornih istarskih poljoprivrednih proizvoda i namirnica, rekao je župan Jakovcic.



Buduci da se radi o jedinstvenom laboratoriju, možda cak i u svijetu, županija i laboratorij u buducnosti ce kandidirati odredene projekte za fondove EU-a, a ocekuje se i interes susjednih zemalja za uslugama laboratorija.

Miroslav Radman je istaknuo da je inicijativa za ovakvom suradnjom krenula upravo od župana te da bi laboratorij mogao bi biti otvoren za šest mjeseci, ukoliko se do tada pronade strucnjak koji ce u njemu raditi.

- Kada smo prije dva mjeseca kolegica Anita Kriško i ja objavili rad o uzroku starenja, dokazali smo po prvi put da je oksidacija uzrok funkcionalne degradacije i na kraju smrti stanica, a za zaustavljanje tog procesa su nam potrebni kvalitetni antioksidansi. Istraživanjima u ovom laboratoriju moci cemo konacno otkriti pravi antioksidacijski potencijal stanica naših namirnica, rekao je Radman.


Podijeli: Facebook Twiter