Pula dobiva instalaciju "1914"

: Mauricio Ferlin, Vladimir Torbica, Jasmina Kamber, Gracijano Kešac i Katarina Pocedić (D. ŠTIFANIĆ)
: Mauricio Ferlin, Vladimir Torbica, Jasmina Kamber, Gracijano Kešac i Katarina Pocedić (D. ŠTIFANIĆ)

Bez ikakve pompe, kao što je i prije točno sto godina u Pulu došao Prvi svjetski rat, danas će se oko podneva u Parku mladenaca blizu Augustovog hrama postaviti instalacija "1914", autora Mauricija Ferlina.

Rad dužine 7,6 i visine 2,1 metara, izrađen je u Uljaniku-Proizvodnji dijelova, a antracit je mat metalik boje. Spada u uvećanu tipografiju i pomalo je, kako kaže sam autor, apstraktan te u rubnoj zoni dizajna, umjetnosti i skulpture.

Od utorka izložba na Kaštelu

Kao znak mira koja se, veli Ferlin, prvenstveno obraća Puljanima, ova će instalacija biti okrenuta prema nekadašnjoj glavnoj ratnoj luci i arsenalu, zbog čega je Pula i oživjela u drugoj polovici 19. stoljeća. Na ovom će mjestu biti iduće četiri godine, koliko traje program obilježavanja 100. obljetnice Prvog svjetskog rata.

Uz ovaj rad, novinarima je danas u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu, kao udarni ovosezonski događaj programa "1914. - Puna je Pula / Pola Gremita", najavljena velika izložba pod nazivom "Baron Gautsch - prva žrtva Prvog svjetskog rata", koja će se na Kaštelu otvoriti u utorak, 12. kolovoza. Izložbu o brodu zlosretne sudbine, koji je između Brijunskog  otočja i Rovinja potonuo 13. kolovoza 1914., danas je detaljnije predstavila njena autorica Katarina Pocedić, kustosica muzejske Zbirke pomorstva i brodogradnje.

Na izložbi će biti predstavljeno 110 predmeta, od kojih je većina izronjena sa zaštićenog podmorskog lokaliteta i naknadno restaurirana i obrađena; ali i podaci o povijesti broda, tehnički detalji, rute, mjesto tragedije, posada, podaci o tragediji, popis žrtava brodoloma, kao i dio o pronalasku olupine.

Kako je rekla autorica, izložba će biti ilustrirana brojnim fotografijama iz institucionalnih i privatnih arhiva, audio svjedočanstvima preživjelih putnika te s dva dokumentarna filma: "Il Naufragio del Baron Gautsch" autora Renza Carbonere i "Posljednja plovidba Barona Gautscha autora Marina Brsca.

Tragična sudbina broda

Nakon izgradnje 1908. godine, kao tada i najmoderniji putnički parobrod austrijskog Lloyda, "Baron Gautsch" plovio je na liniji "Dalmacija", koja je vodila iz glavne autrougarske trgovačke luke Trst, s pristajanjima u Puli, Malom Lošinju, Zadru, Splitu, Dubrovniku i Herceg Novom. Povratak u Trst 13. kolovoza 1914. zaustavio je koban nailazak u minsko polje blizu Rovinja, odnijevši više od 330 putnika. Olupina se nalazi na dubini od 40 metara, a prvi ju je 1951. godine otkrio tršćanski ronilac Giacomo Stocca, da bi se njena točna pozicija odredila sedam godina kasnije.

Nakon što su se jučer u uvodu novinarima kurtoazno obratili županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i njegova pulska kolegica Jasmina Nina Kamber, ravnatelj Povijesnog muzeja Gracijano Kešac izrazio je zadovoljstvo što se 25 institucija, ustanova i pojedinaca umrežilo te s preko 30 programa memoriralo Prvi svjetski rat  i njegove žrtve. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter