Pula dobiva 98 novih mjesta za smještaj starijih i nemoćnih osoba

Zelenom bojom označena je dionica koja se rekonstruira, a crvenom obilazni pravci (arhiva)
Zelenom bojom označena je dionica koja se rekonstruira, a crvenom obilazni pravci (arhiva)

Danas je u Komunalnoj palači u Puli potpisan Sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji Istarske županije i Grada Pule na projektu uređenja i dogradnje Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić". Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i ravnateljica Doma Vesna Grubišić-Juhas. Grad i Županija popola će financirati zahvat procijenjen na oko 42 milijuna kuna, od čega je 3,7 milijuna namijenjeno dogradnji i podizanju standarda u Depadansi Doma u Mažuranićevoj ulici, a 38 milijuna vrijedna je izgradnja drugog krila središnje zgrade "Štiglića" u Krležinoj ulici.

Širenje i nebodera i depadanse

Pula će dovršetkom ovog projekta, što se planira za otprilike tri godine, dobiti 98 novih mjesta za smještaj starijih i nemoćnih građana. U Depadansi kapaciteti će rasti sa sadašnjih 18 na 46 mjesta za institucionalnu skrb o osobama s demencijom, a u drugom krilu glavne zgrade dobit će se prostor za još 70 korisnika. Dom je namijenjen prvenstveno starijim Puljanima, ali i drugim žiteljima Istre. Građevinske dozvole su ishodovane, a slijedi ugradnja financijskih stavki u gradski i županijski proračun, za predstojeću uz projekcije za sljedeće dvije godine, te provedbe javnih natječaja za izbor kreditora i izvođača radova.

- Osim što u čitavoj Istri razvijamo programe izvaninstitucionalne skrbi za starije i nemoćne osobe, rastu i potrebe za institucionalnom brigom za sugrađane koji su najzaslužniji za ono što danas imamo. Zato stalno ulažemo u sve četiri županijske ustanove u Istri za skrb o starijima i nemoćnima: upravo dograđujemo rovinjski "Pergolis" - u Puli ćemo ponoviti isti model zajedničkog financiranja Županije i Grada - a nagodinu idemo u dogradnju, podizanje standarda i energetsku obnovu Doma u Raši gdje smo pred raspisivanjem natječaja za izvođača, te u sanaciju krova i energetsku obnovu Doma u Novigradu, vrijednu gotovo pola milijuna kuna, gdje očekujemo sufinanciranje Fonda za energetsku učinkovitost, rekao je župan Flego uz posebnu zahvalu pulskom gradonačelniku na brzom dogovoru oko zajedničkog ulaganja te gradskom Savjetu za umirovljenike na inicijativi.

Ravnateljica Doma istaknula je da željno očekuju proširenje kapaciteta i podizanje standarda u ustanovi budući da trend starenja populacije osjeća i Pula, gdje već 20 posto građana pripada starijoj dobi, što je i nacionalni prosjek. U zgradi Depadanse, pojasnila je Grubišić-Juhas, ići će se na unutarnje uređenje nakon nedavne energetske obnove fasade što su zajednički financirali Županija i Fond za energetsku učinkovitost. U glavnoj zgradi u Krležinoj ulici, uz dogradnju, slijedi i rekonstrukcija postojećeg krila, gdje bi se, među ostalim, trokrevetne sobe u stacionaru pretvorile u dvokrevetne. 

Državne subvencije izostale

- Dužnost je svake zajednice da najviše skrbi o najmlađima i najstarijima. Puno smo investirali u podizanje standarda u pulskim vrtićima, i javnima i privatnima koje jednako sufinanciramo, a sada se okrećemo starijim sugrađanima. Nadležnoj ministrici, za njenog nedavnog posjeta Istri, ukazali smo na potrebu ulaganja iz državnog proračuna, budući da se godinama ne širi mreža socijalnih ustanova, te da omoguće pravedniji sustav financiranja. Da se utvrdi pravo građana na sufinanciranje na osnovu ekonomskog cenzusa, istaknuo je gradonačelnik Miletić, ponovivši da iz Istre u državni proračun ode 800 milijuna kuna godišnje više nego što se vrati. "Nakon porezne reforme i više, 20 ovakvih domova svake godine", dodao je župan, ostavivši državnoj administraciji još malo vremena da se predomisli i uključi u financiranje ovog i sličnih projekata u Istri. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter