Pula dobila svog konzula - Tiziana Sošića

Renato Cianfarani i Tiziano Sošić (M. ANGELINI)
Renato Cianfarani i Tiziano Sošić (M. ANGELINI)

U Zajednici Talijana u Puli danas je održana svečana promocija vicekonzula Tiziana Sošića u počasnog konzula Republike Italije u Puli.

Generalni konzul u Rijeci Renato Cianfarani predao je Sošiću patentno pismo predsjednika Republike Italije Giorgia Napolitana i egzekvaturu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Ovim je činom primopredaje službenih akata dviju država Pula dobila svog konzula i konzularni ured koji će svoje djelovanje imati na području Istre, izuzev dijela iznad rijeke Mirne, odnosno nekadašnje Zone B.

- Unaprjeđenje konzularnog ureda obavljeno je upravo nakon punopravnog članstva Hrvatske u Europsku uniju i to nije slučajno. Između Hrvatske i Italije ne povećavaju se samo prilike za trgovačku razmjenu i biznis, nego i mješoviti brakovi i izvanbračne zajednice, umirovljenici jedne države koji se sele u drugu jer se tamo žele liječiti ili jednostavno uživati u svojoj mirovini.

Sve je to postojalo i prije, ali ulaskom u EU te situacije postaju brojnije, što dovodi do sve veće potrebe za suradnjom među institucijama i konzularnim uslugama, a to smo spremni činiti i ovdje u Puli, kazao je Sošić, koji je prethodno deset godina obavljao vicekonzularnu službu.

Inauguraciji je prisustvovao sam vrh gradske i županijske vlasti, kao i predstavnici Talijanske unije kojima se Sošić zahvalio na dosadašnjoj potpori i suradnji. Posebne zahvale je uputio generalnom konzulu u Rijeci i veleposlanici Italije Emanueli D'Alessandro, koji su predložili njegovo imenovanje.

Generalni konzul Cianfarani kazao je da je tim činom želio izraziti svu zahvalnost za njegov nesebičan rad.

- Predložio sam ga za konzula jer znam koliko ga cijene u cijeloj Istri i kao čovjeka i kao stručnjaka. Ambasada je s mojim prijedlogom bila suglasna, nakon čega je pokrenuta procedura koja je bila prilično dugotrajna, ali se isplatila jer Sošić to zaslužuje, kazao je Cianfarani. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter