Pula dobila Robu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon Zagreba, Pariza, Londona, Berlina, kolekcije u Top Shopu te kolekcijama u ekskluzivnim hrvatskim dizajnerskim salonima poput zagrebackog Prostora i rovinjskog Sheriff & Cherryja perspektivni domaci modni brend Roba konacno je došao i u Pulu. Kao da su izašli sa stranica ID-ja, ili britanskog Marie Clairea, iako samo na 24 sata, modeli Robe mogli su se u nedjelju navecer i tijekom ponedjeljka dana razgledati u pulskoj galeriji Makina Hassana Abdelghanija.

Vlasnica Branka Šcepanovic rodena je Puljanka koja je nakon cetiri godine nizanja uspjeha u modnim vodama konacno svojim sugradanima poklonila djelice kolekcije iz trenutne zimske i buduce ljetne kolekcije. Roba o kojoj se vec naveliko piše, a i nosi, sinoc je u galeriju Makina privukla sve one koji su na licu mjesta željeli vidjeti, probati i kupiti jedinstvene modele.

Roba je više od obicne robe, ona je cisti hrvatski proizvod. Naime, ne samo što je dizajnerica i vlasnica Puljanka, vec je i cjelokupan brend hrvatski, šiva se u Vinkovcima i Zagrebu, a u radu se koristi najmekša koža koja na najbolji nacin istice savršeno krojene komade.

U showroomu su prezentirani komadi iz dvije kolekcije. Jedni su bile majice od najfinije svile i najcišceg pamuka s realisticnim printevima cigareta, opušaka i njihovih spaljotina koji izgledaju kao uzorci stvoreni za najzahtjevnije veceri. Druga je kolekcija pak izradena od najfinije kože, koja se na tijelu ponaša kao druga koža i može se naci u crnoj i sve traženijoj bež boji.

Najfinija ovcja napa djeluje kao najfiniji materijal koji se podatno oblikuje u volanima, dok je u novoj kolekciji kao bitan stilski nositelj korištena mrežasta koža s malo vecim perforacijama. Od te "druge kože" stvorene su jakne, tute, tunike, kratke hlacice, minice, kožne haljine i haljine s dvostrukom namjenom, crne pelerine s i bez kapuljace i, primjerice, multifunkcionalna jakna koja se može otkopcati onoliko puta koliko poželite.

Bitna odrednica Robe je što ona prati puls modernog vremena, koje zahtjeva stilizirani dobro skrojeni spoj funkcionalnosti i estetike. Tako se primjerice jakna "Dva/Two" može nositi i kada radite kakav prljavi rucni posao, recimo odradujete hrpicu prljavog posuda. Rukavi se, ovisno o prigodi, mogu skratiti ili produljiti. Savršeno, zar ne?



- Pod intenzivnim utjecajem "novog siromaštva" (The New Poor) i palete recesijskog sivila, inspiracija za kolekciju proljece i ljeto 2011. odvela nas je dvama pravcima, šali se Šcepanovic dok, kao u pravim svjetskim showroomovima, objašnjava svoju najnoviju kolekciju.

- Jedan nas je namamio na stvaranje savršenih odijela za sve one cjelonocne izlaske i nebrojene društvene obveze. Drugi nas je približio dovitljivim poslijeratnim ženama koje su kredom crtale crte na nogama hoteci da glume carape, predmet požude koje u to doba neimanja i nestašice nisu mogle niti kupiti niti ukrasti. Pod utjecajem njihovog pomalo grubog, ali svejedno odvažnog stila stvorili smo luksuznu odjecu koristeci najmekšu janjecu i ovcju napa kožu. Inzistiramo na odjeci koja ce nakon opetovanog nošenja i dalje izgledati savršeno, briljantno cak, objasnila je Šcepanovic znatiželjnim modnim posjetiteljima naglasivši da su sve odjevne komade iz Roba deluxe kolekcije za proljece i ljeto 2011. testirale obicne djevojke i žene te dokazale ne samo da u njima izgledaju odlicno dugo nakon što Pepeljuga ode kuci, nego i u svom svjetlu jutarnjeg povratka kuci.

Pisati o Robi može se beskonacno. Fotografije im radi Mare Milin, dok su za vizualni identitet zaslužne Dora Budor i Maja Cule, ciji su radovi za Robu uvršteni u najbolja ostvarenja prestižnog Wallpapera.

I kao u bajkama, Pula je konacno dobila Robu, i to onu pravu, pa makar i na 24 sata. Osim toga, galerija Makina sve više pokazuje kako jedina zna prepoznati mlade hrvatske dizajnere poput Ive Stojkovic s nakitom, Robu ili cak Lega, Lege, ciji se planeri mogu naci u doticnoj galeriji. Nova godina nosi neki novi hrvatski dizajn.


Podijeli: Facebook Twiter