Pula dobila prvu generaciju vege kuhara u Hrvatskoj

Raznovrsna vegetarijanska, veganska, ajurvedska i makrobiotička jela ponuđena su gostima
Raznovrsna vegetarijanska, veganska, ajurvedska i makrobiotička jela ponuđena su gostima

Prva generacija vegetarijanskih kuhara u Hrvatskoj, njih 11, završila je obrazovanje u Puli te su svoje umijeće u spremanju vegetarijanske, veganske, ajurvedske i makrobiotičke hrane prezentirali u hotelu Park Plaza Histria.

Bogat meni raznovrsnih jela pripremilo je 11 kuhara koji su svoje kuharsko obrazovanje usavršili, odnosno nadogradili tromjesečnim obrazovanjem u Ustanovi za cjeloživotno učenje Magistra iz Pule koja je tečaj organizirala u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ).

Svim polaznicima zvanje vegetarijanski kuhar upisuje se u radnu knjižicu. Devet kuhara na dodatno usavršavanje uputio je HZZ, jedan se sam prijavio, a jednoga je uputio i sam Hotel Park Plaza Histria.

- Ponosan sam i sretan što sam u svojoj dugogodišnjoj kuharskoj karijeri stekao i ova nova znanja, odnosno usavršio se u svom kuharskom umijeću. Sada kada sam završio tečaj uvidio sam koliko mi je nepoznavanje takvog načina prehrane zapravo nedostajalo.

U našoj ponudi do sada se nismo susretali s vegetarijanskom kuhinjom, iako smo povrće pripremali. Nadam se da ćemo našim gostima uskoro nuditi i takva jela, rekao nam je zamjenik šefa kuhinje hotela Park Plaza Histria Franko Mocko.

Svi polaznici kažu da vegetarijanski način prehrane ima sve više poklonika, a među njima i Alma Matijašević iz Pule koja kaže da se i sama, radeći kao kuharica, uvjerila da turisti traže vegetarijanska jela.

- Drago mi je da sam naučila pripremati i takvu hranu. Suprug i ja zajedno smo pohađali tečaj, a i počeli smo prakticirati takvu prehranu. Nadam se da ćemo sa stečenim znanjima lakše naći posao u sezoni. (S. BODLAJ IVAŠIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter