Pula dobila nove ordinacije za više od 20 tisuća žena

(D. Memedović)
(D. Memedović)

Ginekološke ambulante na Verudi, koje koristi više od 20 tisuća žena iz Pule i okolice, potpuno su obnovljene, što su u srijedu Istarski domovi zdravlja obilježili malom svečanošću, upriličenom upravo na Međunarodni dan žena. Četiri, od ukupno šest ginekoloških ambulanti, namijenjenih primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena s područja čitave Puljštine, smješteno je u ovoj zgradi. Donedavno stisnute na upola manje prostora, sada su "osvojile" čitav prvi kat.

Ginekološki timovi doktorica Margaret Ličinić Modrušan, Snježane Cukerić-Kotiga, Nataše Runić Petković i Ksenije Ladavac sada imaju svaka svoju ordinaciju i prijemnu sobu za medicinsku sestru.

Prostranije ordinacije, nova oprema

- Jedan je to od najzahtjevnijih projekata koje pamte Istarski domovi zdravlja, rekao je ravnatelj dr. Ante Ivančić. Počelo je pravnom bitkom koju smo vodili punih osam godina za svoj prostor, a kada smo umjesto 141 ušli u posjed svih 256 kvadrata, znali smo što nam je činiti.

Voditelj tehničke službe IDZ-a Denis Grgorinić i arhitekt Borislav Nišević iz Pule izradili su više desetaka varijanti preuređenja unutar zadanog prostora, da bude i funkcionalno i lijepo, i za liječnice i za pacijentice. Pulska građevinska tvrtka S.R. Arena korektno je odradila posao i to u teškim uvjetima, jer ambulante nisu iseljavane, rekao je Ivančić te poveo u obilazak novog prostora - u kojem se konačno lakše diše - župana Valtera Flega i gradonačelnika Pule Borisa Miletića te ostale goste.

Bili su tu i šef ginekologije u pulskoj Općoj bolnici, dr. Dragan Belci; ravnatelj Ortopedske bolnice u Rovinju dr. sc. Marinko Rade; županijska pročelnica za zdravstvo Sonja Grozić-Živolić; dogradonačelnica Pule Elena Puh-Belci i drugi. U svijetlom i čistom prostoru sve je kompletno novo, od vanjske stolarije i namještaja, do medicinskih uređaja. Uz lani kupljen ultrazvučni aparat - nažalost, jedini na četiri ordinacije - nabavljena su dva mikroskopa za probire lokalnih infekcija, suvremeni autoklav za sterilizaciju instrumenata pomoću pare, nove ginekološke stolice i druga oprema.

Investicija od 1,6 milijuna kuna

Osim jedne ginekologinje, ostale su se odlučile starinske kabine za pripremu pacijentica zamijeniti suvremenim paravanima u ordinaciji. Ordinacije su, pak, šire i prozračnije - s devet i 11 kvadrata "narasle" su na 16 kvadrata. Tu su i soba za ultrazvuk, savjetovalište za trudnice, sanitarni čvorovi za zaposlenike, pacijente i osobe u invalidskim kolicima te dvije manje čekaonice.

Obnova je koštala 1,6 milijuna kuna, od čega je 1,2 milijuna vlastitih sredstava IDZ-a; 260 tisuća je decentraliziranih sredstava, a 128 tisuća uložila je Istarska županija, konkretno za izgradnju rampe za pristup osobama s invaliditetom. (Duška PALIBRK)

 


Podijeli: Facebook Twiter