Pula dobila Muzičku akademiju!

Pulski Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar (Dejan ŠTIFANIĆ)
Pulski Akademski mješoviti zbor i Akademski harmonikaški orkestar (Dejan ŠTIFANIĆ)

Pula od jučer ima Muzičku akademiju! Naime, Senat pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile jučer je donio odluku prema kojoj je dosadašnji sveučilišni Odjel za glazbu postao Muzička akademija u Puli.

Druga u Hrvatskoj

Ovu iznimnu vijest od velikog povijesnog i društvenog značaja za akademsku zajednicu Pule, Istre i Hrvatske, ali i kulturu uopće, jučer nam je potvrdio Baskhim Shehu, redoviti profesor u trajnom zvanju i dugogodišnji prvi čovjek pulskog sveučilišnog Odjela za glazbu, a danas Akademije.

- Ova odluka znači da su ispunjeni svi kriteriji - od kvalitete studija, u čemu smo već godinama u samom hrvatskom vrhu, a posebice se to odnosi na Odsjek studija klasične harmonike koji je na svjetskoj razini, do materijalnih i prostornih uvjeta, koji su bili nužni za prerastanje Odjela u Muzičku akademiju. Veliko je to priznanje Puli, Istri i našem radu i zalaganju, jer uz zagrebačku Muzičku akademiju, ova naša Muzička akademija u Puli je druga osnovana u Hrvatskoj, kaže Shehu, napominjući da iza ove odluke o utemeljenju Akademije stoji dug i mukotrpan rad i zalaganje.

Kao posebno važnu činjenicu Shehu izdvaja podatak da je Muzička akademija u Puli svojim utemeljenjem postala ravnopravni partner svim srodnim akademijama, odnosno ustanovama i institucijama u svijetu.

Dok je do sada Odjel za glazbu u svom sastavu uz studij klasične harmonike imao i studij glazbene pedagogije i studij solo pjevanja, Shehu najavljuje da će već naredne godine na Muzičkoj akademiji u Puli biti otvoren i dvopredmetni studij glazbene terapije i glazbene pedagogije te klavirski odjel.

Pet odsjeka Akademije

- Sa svojih pet odsjeka Muzička akademija u Puli predstavljat će i u europskim okvirima veoma vitalnu i otvorenu akademsku ustanovu koja će obuhvaćati široki spektar umjetničko-znanstvenih aktivnosti i sadržaja za koje procjenjujemo da postoji interes, a u kojima će aktivni sudionici biti profesorice i profesori te studentice i studenti, uz suradnju s partnerskim i ostalim institucijama iz zemlje i inozemstva, ističe Shehu. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter