Pula: Do 16% poroda carskim rezom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je posljednjeg desetljeca znatno povecan broj poroda putem carskog reza, Svjetska zdravstvena organizacija preporucila je da njihov broj ne bude veci od 15 posto, jer nema medicinsku opravdanost. Posebno je visok postotak takvih poroda u Italiji, cak 44 posto.

Nakon pretjeranog upliva tehnologije, prirodan porod je trend - nosi deset puta manji rizik za majku, a i za dijete je manje stresan. Dakako, postoje indikacije kod kojih je carski rez neizbježan.

U pulskom je rodilištu putem carskog reza obavljeno upravo 15 posto poroda prošle godine, dok je ove nešto više - oko 16 posto, doznajemo od rukovoditelja Djelatnosti za ginekologiju i porodništvo dr. Davora Zoricica. U Puli godišnje obave od 220 do 230 ovih zahvata, što dr. Elena Gattoni-Stepanov i dr. Zoricic, s kojima smo razgovarali, smatraju optimalnim.

- Tehnologija ne može do kraja kontrolirati humanu reprodukciju, kaže dr. Zoricic, a dr. Gattoni-Stepanov pojašnjava da je prirodan porod u vecini slucajeva bolji za dijete. Porod je proces u kojem se dijete postupno prilagodava novim uvjetima, za razliku od carskog reza kojim ga trenutacno odvajamo iz utrobe majke, što je veci šok za bebu.

U Hrvatskoj se 18 posto poroda dovrši carskim rezom s time da specijalizirane poliklinike koje cešce skrbe o rizicnim trudnocama, kao što je Petrova bolnica u Zagrebu, imaju prosjek od cak 22 posto. Rijecko rodilište putem carskog reza dovrši tek 10,6 posto poroda.

Kako doznajemo od dr. Gattoni-Stepanov, carski je rez neizbježan kod rodilja koje imaju teške srcane ili plucne bolesti ili traume, kod disproporcija izmedu velicine djeteta i majke, do cega najcešce dolazi zbog prevelikog unosa hrane i premalo kretanja trudnica.

Kirurškom se zahvatu pribjegava i kod poprecnog položaja djeteta ili kod fetalne patnje kada je važno što prije dovršiti porod. Odluku o carskom rezu donose lijecnik i rodilja. Na pitanje koliko upliva na ishod poroda imaju želje trudnica, naši sugovornici vele da one još uvijek imaju povjerenja u lijecnike. (J. ORLIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter