Pula diše za film - svakog dana čak 16 filmova

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Usprkos nezahvalnim uvjetima toplotnog udara, fanfarama i podizanjem festivalske zastave, tradicionalnim raskošnim vatrometom a zatim i projekcijom filma Branka Schmidta "Imena višnje", u subotu je u Areni otvoren 62. Pulski filmski festival.

Program svečanog otvorenja, prvi put u svojoj dugoj karijeri, uz izravan prijenos Hrvatske televizije, vodio je ikona televizijskog voditeljstva Oliver Mlakar, naglasivši da "Pula diše za film". Prije toga, nacionalnu himnu "Lijepa naša", a zatim i županijsku himnu "Krasna zemljo" otpjevao je Đani Stipaničev, uz klavirsku pratnju Matea Žmaka.

Uslijedili su kraći govori ravnateljice festivala Gordane Restović, predsjednika Umjetničkog savjeta Hrvoja Pukšeca (u prisustvu preostala dva člana Savjeta Tanje Miličić i Mikea Downeya) te ministra kulture Berislava Šipuša, uz prethodnu projekciju digitaliziranog 12-minutnog arhivskog filma o pulskog festivalu 1955. godine, da bi festival zatim službeno proglasio otvorenim izaslanik predsjednice države Branko Lustig.

Ovaj dobitnik dvaju Oskara i dva Zlatna globusa za "Schindlerovu listu" i "Gladijatore", prenoseći pozdrave predsjednice i kratko evociravši uspomene na akciju Oluja 1995., proglasio je na kraju svečanosti 62. Pulski filmski festival otvorenim.

Tijekom osam festivalskih dana, kako je na jutarnjoj konferenciji za novinare Direkcije festivala naglasila ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović, na 14 različitih lokacija diljem grada, unutar 12 filmskih programa, prikazat će se ukupno čak 128 filmova ili - 16 projekcija dnevno.
Održat će se i 23 stručna događanja za filmske profesionalce u sklopu Pula PRO programa, dvije radionice za djecu i mlade (Pustolovni laboratorij profesora Baltazar i RED radionica), pet izložbi i osam glazbenih događanja.

Predsjednik umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec naglasio je kvalitetu svih filmskih programa, istaknuvši i dvije svjetske premijere stranih filmova.

- Iznimno smo ponosni na ovogodišnji Pulski filmski festival jer nikada u novijoj povijesti nije bilo ovoliko dobrih filmova i to u svim natjecateljskim kategorijama. Hrvatski film bilježi najbolje dane od naše neovisnosti i to je sjajna vijest i za našu kinematografiju i za Festival, kazao je Pukšec.

Pulski festival orijentirao se na aspekte filmske umjetnosti koji na festivalskoj sceni nisu u centru pažnje, a bez kojih nema filma. Svake je godine u žarištu nova profesija, a ove godine fokus je na scenografiji, kazala je članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić.(Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter