Pula: Dio šume posjecen u nekoliko sati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višegodišnja borba brojnih Puljana za ocuvanje dijela šume tik do crkve sv. Pavla, u Ulici Monte Paradiso, u subotu je neslavno propala, nakon što je u sedam sati investitor G.E.I. Istring s gradevinske parcele, u koju je pretvoren dio zelene površine, uklonio desetke 50-godišnjih stabala i to bez ishodovane dozvole za sjecu.

Nakon "masakra" završenog u svega nekoliko sati, parcela je ogradena, a cijelom dogadaju prisustvovali su okolni stanari, predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic, te predsjednica Mjesnog odbora Nova Veruda Mirjana Antonelic. Oni su se vec u ranim jutarnjim satima okupili kod crkve, a pokušali su i kontaktirati nadležne da bi sprijecili devastaciju šume, medutim, u tome nisu uspjeli.

"Komunalci subotom ne rade, kao ni druge službe koje bi mogle reagirati. Zvali smo policiju koja je izašla na teren i utvrdila da investitor ima gradevinsku dozvolu, zbog cega nisu mogli poduzeti ništa. Gradnja na parceli zaustavljena je 2005., kada smo se protiv nje borili zajedno s mjesnim odborima Vidikovac i Veruda, a cijela prica pocinje dvije godine ranije kada je Grad prenamijenio šumu u gradevinsku parcelu.



Ondje se planira graditi visoka poslovno-stambena zgrada površine otprilike 1.340 cetvornih metara, koja ce gabaritima odudarati od okolnih obiteljskih kuca i na taj nacin remetiti sklad naselja. Svojevremeno je Grad investitoru nudio zamjensku parcelu, ali on ocito nije prihvatio ponudu", ispricala je ogorceno Antonelic i dodala da ne vidi svrhu postojanja mjesnih odbora s obzirom na to da njihove želje bivaju ignorirane.

Radojcic je dodala da u Puli postoji politicka volja za gradnju u gradskim i prigradskim šumama te da ce se ista situacija dogoditi i na Lungomareu. "Nije bitno je li parcelu prodala stara ili nova vlast, kao ni to što ce investitor platiti kaznu, jer ona ce u svakom slucaju biti premala u odnosu na ucinjenu štetu", zakljucila je predsjednica Zelene Istre.

Gradonacelnik Boris Miletic kazao nam je da rješenje za uklanjanje stabala Grad nije izdao te da ga je prije sjece investitor bio dužan pribaviti. "Poduzet cemo sve da investitor bude kažnjen. Žao nam je što je išao dirati prekrasnu šumicu. S obzirom na to da je to uradio u subotu ujutro, jasno je kakvu je nakanu imao", kazao je Miletic i dodao da Grad redovito sadi stabla i trudi se ocuvati zeleni fond.

Investitora nismo uspjeli telefonski dobiti, pa nismo culi njegovu stranu price.


Podijeli: Facebook Twiter