Pula: Dimovod pod prozorom zagorčava im život

Dimovod koji se nalazi tik uz susjedov prozor
Dimovod koji se nalazi tik uz susjedov prozor

Stanari zgrade na adresi Ljudevita Posavskog 1 - obitelj Leverić i predstavnica stanara Nada Brozić, obratili su se našoj redakciji očajni što već pet godina ne mogu riješiti problem s "instalacijom" na njihovoj fasadi. Kako nam je ispričala Ljubica Leverić, kada je susjed koji živi ispod njih (na prvom katu) ugrađivao centralno grijanje na plin, bez njihova je znanja odvodnu dimovodnu cijev montirao točno ispod njihova prozora u dnevnom boravku, bušeći pritom fasadu koja je zajednička.

Negativni nalaz Ministarstva gospodarstva

- Kada je to odradio rekao nam je da će, ako nam bude smetalo, cijev izmjestiti. Čim se počeo grijati upozorili smo ga da nam cijev itekako smeta jer se dim i pare koje izlaze iz cijevi dižu u zrak i ulaze kroz naš prozor, no na sve se naše molbe oglušio, tvrdi Leverić i dodaje da zbog pare i smrada od izgaranja već godinama ne mogu otvoriti prozor i doći do svježeg zraka.

Njezin suprug Klaudio dodaje da se već tada obratio upravitelju zgrade no, kako do rješenja nije došlo, počeo se obraćati za pomoć svima redom.

- Zvao sam Plinaru, vatrogasce, policiju, dimnjačare iz Herculanee, inženjera koji je izradio projekt, bio kod gradonačelnika, nekoliko puta kod upravitelja zgrade, pisao u Ministarstvo gospodarstva, priča nam pokazujući bilješke koga je i kada sve zvao.

Kako veli, iz Plinare su mu rekli da bi se cijev mogla montirati do krova i kako tada ne bi smetala, no ništa po tom pitanju nisu učinili, a pokazao nam je i slike okolnih zgrada gdje su instalacije izvedene upravo na taj način.

Naglašava, nadalje, da je iz Ministarstva gospodarstva još u travnju 2013. godine dobio potvrdu da je, kako se navodi u nalazu, "iz dostavljenog vidljivo da navedeni radovi nisu izvedeni u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i pravilima struke kojima se reguliraju takvi radovi", a koji je dostavljen i pulskoj Plinari. Kako pojašnjavaju u tom nalazu, plinske naprave ove vrste smiju se postavljati neposredno na vanjski zid samo "ako odvod plinova izgaranja iznad krova nije moguć ili bi iziskivao nesrazmjerno visoke troškove". (Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter