Pula: Dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Iz Pule je poletjelo 300 bijelih balona u znak podrške malim borcima (P. SOFTIĆ)
Iz Pule je poletjelo 300 bijelih balona u znak podrške malim borcima (P. SOFTIĆ)

Svake se godine u svijetu rodi oko 13 milijuna nedonoščadi, a u Hrvatskoj se godišnje oko 2.500 beba rodi prijevremeno. Smrtnost djece rođene do 27. tjedna trudnoće još je vrlo velika već pri samom porodu, ali i do njihove prve godine, budući da njihov imunološki sustav i organizam nisu dovoljno razvijeni. Tim povodom 17. studenoga obilježava se u cijelom svijetu kao Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, a danas ga je obilježio i hrvatski Klub roditelja nedonoščadi Palčići.

Točno u podne u Puli, Rijeci, Zagrebu, Čakovcu, Osijeku, Splitu i Dubrovniku pušteno je u zrak 2.500 balona s imenima hrabrih Palčića, istinskih malih boraca koji su se od rođenja suočili s najvećim i najstrašnijim izazovom: ostati živ. Pulska podružnica Kluba Palčići tim je povodom na pulskoj tržnici postavila štand na kojem su se prodavale ukrasne čarapice po cijeni od 15 kuna, a sav prihod namijenjen je radu njihova kluba.

- Čarapice su također jedan od simbola obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, a nama ih je donirala naša pokroviteljica Sandra Urem iz tvrtke Omnis Lux koja ih je marljivo šila tri dana. Sva sredstva koja danas prikupimo bit će iskorištena na najbolji mogući način. Tako smo u kolovozu uspjeli kupiti i donirati pulskoj bolnici još jedan inkubator, neophodan za preživljavanje nedonoščadi, rekla je Gordana Damijanić Maroh, voditeljica pulske podružnice Kluba Palčići.

Svi roditelji koji su imali iskustva s prijevremenim porodom, ali i ostali, mogli su se priključiti akciji i na balone zavezati papiriće s imenima svoje hrabre djece. U podne je s pulske tržnice visoko u nebo poletjelo 300 balona kojima su roditelji pokazali svijetu kako su njihovi Palčići, iako krhki po rođenju, dovoljno snažni da se vinu visoko preskačući sve prepreke, poput tih balona. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter