Pula daleko od "zelenog grada"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osim projekta plinofikacije grada, koji nece biti dovršen do 2014., te zamjene žarulja javne rasvjete Grad Pula nema drugih strateških ni operativnih projekata koji vode u pravcu znatnog povecanja energetske ucinkovitosti zgrada ili infrastrukture, rekao je Mauricio Licul, vijecnik Nezavisne liste Plinija Cuccurina na konferenciji za novinare na kojoj se, zajedno s predsjednikom Kluba vijecnika NL-a Brunom Nefatom, osvrnuo na strategiju energetske ucinkovitosti, uoci rasprave Gradskog vijeca o toj temi.

U NL-u su izradili svoj prijedlog dokumenta pod nazivom "Projekt energetske ucinkovitosti grada Pule 2011.-2020." i uputili ga gradskoj upravi na razmatranje i usvajanje.

- Naš koncept sadržava tezu da treba povecati energetsku ucinkovitost zgrada javne namjene i javne infrastrukture. Stoga se oko provedbe projekta energetske ucinkovitosti može i mora postici konsenzus svih sastavnica društva, kaže Licul.

- Cak se i u sklopu programa Poduzetnik beznacajno malen broj projekata prijavio s ciljem poboljšanja energetske ucinkovitosti, ustvrdio je Licul te rekao da bi za njeno poticanje Grad trebao imati zasebnu kreditnu liniju.

Dodao je da Grad nema niti jednog kilovata instaliranih uredaja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na javnim gradevinama, što je luksuz koji si ne bi smio više dozvoljavati. Stoga predlaže da Grad za pocetak izradi pregled zgrada u vlasništvu i utvrdi stanje njihove toplinske izolacije te napravi plan objekata koji bi mogli biti potencijalni povlašteni gradski proizvodac elektricne energije putem solarnih kolektora.

- Želimo zaokružiti sliku i dodati nove mogucnosti koje postoje da bi Pula bila primjer "zelenog grada", a ne da sve ostane na potpisivanju povelja i zamjeni žarulja, rezimirao je Licul.

- Nezadovoljni smo programom gradnje objekata i uredaja komunalne infrastrukture jer je ispod razine ovog grada. Iznos od samo deset milijuna kuna je smiješan u odnosu na potencijal ovog grada, a pokazuje koliko Grad vjeruje svojim potencijalnim investitorima, rekao je Bruno Nefat te zakljucio da proracun "jedu" skupi projekti te da se usmjeravaju prema odredenim interesnim grupama.

Kada ce se urediti Kandlerova?

Ostaje vjecno pitanje pocetka uredenja Kandlerove ulice, rekli su vijecnici Ladonje. Iako je, prema rijecima Bruna Nefata, nadležni procelnik Prhat rekao da ce se ta stavka predvidjeti u proracunu za 2011. godinu, i to nakon što je vec brisana iz proracuna za 2009. i 2010. godinu, sada opet nije uvrštena u proracun.
- Govorimo o 550 tisuca kuna za pripremu. To je jedna od najvažnijih turistickih ulica, pa odnos prema njoj pokazuje odnos Grada prema vlastitom naslijedu i resursima. Duboko vjerujemo da je ovaj grad zaslužio više, a posebno njegova povijesna jezgra, rekao je Bruno Nefat.


Podijeli: Facebook Twiter