Pula: Cvijećem i medenjacima za bolji položaj žena

Predstavnice udruge Aktivna dijelile su sadnice
Predstavnice udruge Aktivna dijelile su sadnice

Međunarodni Dan žena, 8. ožujak, obilježen je u subotu prijepodne brojnim aktivnostima na gradskoj tržnici, gdje se na subotnjoj "špici" već tradicionalno okupilo mnoštvo Puljana.

Simboličnom akcijom pod nazivom "Zajedno jače" Dan žena je obilježila udruga Aktivna. Članice udruge na štandu su dijelile sadnice cvijeća i informativne materijale o aktivnostima koje organizira udruga, a njihovo obilježavanje ovoga dana okrunjeno je formiranjem kruga u koji su pozvale okupljene žene.

Ovom inicijativom udruga je željela poslati poruku da žene mogu zajedno raditi te da imaju zajedničku snagu kad su umrežene. Takvim okupljanjem žena, uz slanje jasne poruke javnosti, žele potaknuti i druge žene da se uključe i djeluju u svojoj zajednici, da zajedno počnu stvarati i razrađivati ideje i projekte.

- Okupili smo se ovdje da obilježimo Dan žena na način da dijelimo cvijeće koje smo same posadile i dijelimo informacije o našim aktivnostima. Želimo animirati žene da dođu, da poslušaju predavanja koja su vrlo zanimljiva i uvijek dobro posjećena.

Želimo potaknuti žene da se malo više uključe u svoju zajednicu, u javni život, možda u neku udrugu, ne nužno ovu našu, da ih potaknemo da se malo više angažiraju. Isto tako, surađujemo s drugim udrugama i želimo to nastaviti. Zajedno možemo napraviti mnoge stvari koje će biti dobre za našu zajednicu, trebamo se povezati i umrežiti pa možemo napraviti mnogo, rekla je predsjednica udruge Aktivna Helga Može Glavan.   

Dan žena obilježio je i HNS dijeljenjem medenjaka i letaka Ženske inicijative ove stranke. Jasmina Simović Medica, predsjednica Ženske inicijative HNS-a grada Pule rekla je da simboličnom gestom žele čestitati svim ženama njihov dan.

- Ovaj put smo se odlučili za promjenu, ne dijelimo cvijeće nego medenjake, da zasladimo ovo tmurno doba, i uz prigodni letak naše stranke. Bez obzira na napredak u društvu žene su još uvijek slabije plaćene. U nadi smo za bolju budućnost i bolji položaj žena u društvu, za što se zalaže i naša stranka. Žene su zadovoljne našom akcijom, razgovarali smo i ovdje o njihovim problemima. Žene si moraju međusobno biti podrška i ići zajedničkim snagama dalje, rekla je Simović Medica.   

Na prigodnim štandovima Dan žena su na tržnici obilježili i predstavnici Crvenog križa koji su prezentirali svoje aktivnosti i prikupljali donacije te dijelili promotivne materijale. Nedaleko su predstavnici Istre 1961 ženama dijelili ruže uz informacije i prodaju karata za utakmicu s Hajdukom na gradskom stadionu "Aldo Drosina". (P. LUKEŽ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter