Pula čita Beograd

Geopoetika
Geopoetika

Na jubilarnom 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavljen je u petak i ovogodišnji program 21. Sa(n)jam knjige u Istri čija će regionalna tema, uz onu glavnu "Otok-Geto-Azil", biti usmjerena upravo na kulturno-umjetničku, izdavačku, literarnu, stripovsku, glazbenu i filmsku scenu grada Beograda te se ostvariti kao žarišna odrednica "Beograd čita" u jednom dijelu pulskog Sajma.

Fotostudio

Predstavljanje nije realizirano na klasičan način u obliku konferencije za novinare već kao svojevrsni foto session i otvoreni prostor za pitanja iz medija, ali i zainteresiranih posjetitelja beogradskog sajma. Naime, u popodnevnim je satima na štandu poznate srpske nakladničke kuće Geopoetika postavljen improvizirani fotostudio na kojem su se okupili srpski autori i izdavači koji u prosincu stiži u Pulu. Službena fotografkinja pulskog Sajma, Tanja Draškić Savić portretirala je autore u atmosferi koja je na tren spojila beogradski i pulski sajam knjige. Autori su se fotografirali u sajamskim majicama s već prepoznatljivim i upečatljivim motivom ovogodišnjeg vizualnog identiteta autora Danijela Žeželja, vele iz organizacija Sajma.

Foto sessionu su, saznajemo, prisustvovali eminentni beogradski književnici i umjetnici: Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavimir Stojanović (Futro), Slavoljub Stanković, Đorđe Miketić i Dana Todorović koji će se u Puli predstaviti sa svojim najnovijim naslovima, izložbama i filmovima.

Program "Beograd čita" osmišljen je u suradnji s Geopoetikom, čiji je direktor i dugogodišnji prijatelj pulskog Sajma, Vladislav Bajac kao glavni selektor postavio program koji miješa bardove i mlade autore, a tako okupljeni u Puli predstavit će suvremeni Beograd. Program je baziran na jednoj od kampanja javnog čitanja koju provodi izdavačka kuća Geopoetika.

Uz tematsko opredjeljenje pulski Sajam od kraja devedesetih na osobit način predstavlja književnu scenu određene regije i njezin kulturni milje, pa se može reći kako je prostor Sajma postao svojevrsna platforma za susrete pisaca, umjetnika i izdavača iz šire regije.

Pulska publika će ove godine, uz program "Beograd čita", moći razgledati i srpski izložbeni prostor s do sada najvećim izborom beogradskih izdavača koji su okupljeni oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS).

Islednik

Iako izvan programa "Beograd čita" u Pulu stiže i Dragan Velikić sa svojom najnovijom knjigom "Islednik", a u strip programu i stručnom fellowship programu predstavit će se i suvremena beogradska strip scena.

Ovogodišnji 21. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 3. do 13. prosinca 2015. pod tematskom odrednicom "Otok-Geto-Azil" s kojom će se otvoriti jedanaestodnevna rasprava o novovremenoj getoizaciji slobode govora i slobode misli te o suvremenim pozicijama migranata, azila i azilanata s kojom će se dotaknuti sva tragičnost aktualne zbilje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter