Pula: Čiste se odvodni kanali i šahtovi

Čišćenje odvodnih kanala u Puli
Čišćenje odvodnih kanala u Puli

S obzirom da se, nakon nevremena u srijedu, i idućih dana očekuju pojačane oborine na području Pule, osobito tijekom vikenda, Herculanea je odlučila preventivno očistiti najkritičnija mjesta u gradu, ne bi li se poboljšalo otjecanje oborinskih voda. Ovih se dana tako intenzivno čiste slivnici i kolektori na kritičnim dionicama, ne bi li se spremno dočekale nove padaline.

Na terenu su i dodatne ekipe, koje su počele čišćenje po prioritetima i najkritičnijim mjestima u Puli, odnosno lokacijama na najnižim kotama, gdje su plavljenja za vrijeme jačih kiša učestala. Tako je jučer čišćeno u Smareglinoj, Marulićevoj, Mletačkoj, Dalmatinovoj, Laginjinoj, Istarskoj, Radićevoj, Gajevoj, Vukovarskoj, Trierskoj, Supilovoj, Ciscuttijevoj i Flanatičkoj ulici, potom na Puntiželi te Ulici dubrovačke bratovštine i Poljani sv. Martina.

Osim slivnika i gradskih kolektora Herculanea je čistila i otvoreni dio kanala Pragrande, da bi se za vrijeme intenzivnih padalina mogla prihvatiti veća količina vode i usmjeriti prema Pulskom zaljevu.

Kako ističu iz Herculanee, osim najkritičnijih dionica intenzivno će se čistiti ulice na Verudi, Stoji, Vidikovcu, Monte Zaru, Monvidalu, Gregovici, Šijani, Velom Vrhu i Štinjanu.

Treba svakako napomenuti da u srijedu prilikom pljuska razina mora nije bila visoka, što je također pomoglo da grad nije poplavio. Naime, poplave u središtu grada izaziva kombinacija pljuska i plime, koja morem napuni odvodne kanale pa voda nema gdje otjecati.

Uz izgradnju obalnog kolektora duž rive i u Flaciusovoj ulici radi se i novi dio kanala Pragrande te se čisti preostali dio najvažnijeg odvodnog gradskog kanala pa je povećan kapacitet prihvata i odvodnje velikih količina vode te se time pridonijelo sprečavanju plavljenja središta grada. (G. ROJNIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter