Pula: Cijeli Monte Turco bit će legaliziran

Promjena zakona omogućila je legalizaciju i na vrijednom poljoprivrednom zemljištu (M. ANGELINI)
Promjena zakona omogućila je legalizaciju i na vrijednom poljoprivrednom zemljištu (M. ANGELINI)

Zbog izmjena Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, cijelo bespravno izgrađeno pulsko naselje Monte Turco bit će legalizirano.

Potvrdio nam je to pročelnik nadležnog gradskog ureda Giordano Škuflić te nam pojasnio da će se to dogoditi zbog nove odredbe u zakonu koja omogućava legalizaciju na vrijednom obradivom tlu, što dosad nije bio slučaj.

Monte Turco se, naime, nalazi upravo na takvom zemljištu i prije stupanja na snagu novog zakona bilo je upitno hoće li se tamošnji objekti uopće moći legalizirati. No, novom odredbom omogućena je legalizacija na takvom zemljištu pa stanovnici Monte Turca više ne moraju strahovati od rušenja njihovih kuća.

- Po starom zakonu na području osobito vrijednog obradivog tla (P1) i vrijednog obradivog tla (P2) nije postojala mogućnost ozakonjenja objekata. Gotovo cijelo područje Monte Turca nalazi se u zoni P2 te stoga ozakonjenje po starom zakonu nije bilo moguće pa pretpostavljamo da zbog toga građani toga dijela dosad nisu predavali zahtjeve za ozakonjenje svojih kuća, rekao nam je Škuflić.

Dodao je da je u tom periodu (po starom zakonu) za područje grada Pule zaprimljeno ukupno 148 zahtjeva. S obzirom na činjenicu da se novim zakonom omogućilo ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada na područjima osobito vrijednog obradivog tla (P1) i vrijednog obradivog tla (P2), naglasio je Škuflić, u sljedećim danima se očekuje veći priliv zahtjeva, a sve budući da je stupila na snagu i Uredba Vlade Republike Hrvatske o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru.

- Po novom zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji je stupio na snagu 4. kolovoza, dosad smo zaprimili ukupno 19 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, odnosno ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada, a od toga se dva zahtjeva odnose na kuće s područja Monte Turco, rekao je Škuflić. Dodao je da pretpostavlja da bi se gotovo svi objekti mogli ozakoniti na području Monte Turca ako ne prelaze etažnost utvrđenu zakonom, no da će se to moći utvrditi tek kada se podnese zahtjev za ozakonjenje.

A kako su dočekali novost u zakonu prema kojem će ipak moći legalizirati svoje bespravne kuće, pokušali smo doznati od nekolicine stanovnika. U vrijeme našeg obilaska naselja većina žitelja bila je na poslu, no zatekli smo nekolicinu koja je pokrenula zahtjeve za legalizaciju, među ostalim Jozu Žulja.

- Nama je cijelo vrijeme otkako smo počeli graditi bilo jasno da smo bespravni, no isto tako su nas svi uvjeravali da će naselje biti legalizirano, rekao nam je jedan od tamošnjih stanovnika. Dodao je da se on na izgradnju kuće odlučio, kao i svi ostali, jer je vidio da su ondje već stotine kuća pa nije sumnjao da bi ljudi toliko gradili da im netko nije obećao legalizaciju. Veli da je nedavno prikupio svu potrebnu dokumentaciju koju je poslao u Grad te čeka rješenje. (Nera SOFTIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter