Pula: Centar prepun smeća, plaže čiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ulice su prljave i prepune psećeg izmeta, otpadaka, iz prekrcanih kontejnera širi se nesnosan smrad truleži i raspadanja odbačenog smeća. U nekim dijelovima grada osjeća se i miris urina, očito WC-a nikad dovoljno. Obišli smo i nekoliko gradskih punktova, želeći se uvjeriti kakva nam je, generalno, gradska higijena.

Bacili smo oko i na gradska kupališta i plaže, a zanimalo nas je ima li na njima dovoljno kanti za otpatke, jesu li prljave, kakve su nam ulice u jeku sezone i u trenutku dok gradom cirkulira znatno veći broj ljudi.

Krenimo s onim pozitivnim. Iako derutno i već godinama "na čekanju", kupalište Stoja je uredno. Doduše, sa zidova svlačionica i sanitarnih čvorova boja se ljušti i otpada, no WC-i su čisti i održavani. Trava je uredno podšišana i ima dovoljno kanti za otpatke, a tijekom obilaska nismo primijetili smeće na plaži.

Na Valsalinama ista situacija, a obišli smo i Valkane, Mornar, Ferijalni. Kante se uredno prazne.

Galebove stijene druga su priča, osobito dio u kampu Valovine koji je neuredan, prljav i zapušten. Na samim Galebovim nakon cjelodnevnog kupanja većina kupača smeće ostavlja u uvalici na početku kupališta na koje će i sutra doći s novim zalihama. Za Gortanovu uvalu tijekom obilaska nismo imali primjedbi. Plaža je čista.

U centru grada šokirao nas je prizor na početku Flanatičke (kod Zagrebačke banke) gdje su koševi za smeće bili dupkom puni, a prolaznici su smeće ostavljali pored njih. Goleme kartonske kutije, najloni puni smeća, ostaci hane dočekali su nas i pored krcatih kontejnera u blizini parkinga kod Foruma, i to usred dnevne špice. Na istom tom mjestu u večernjim satima stanje je još gore, pa se smrad miješa s miomirisima iz susjednih restorana.

Za oko nam je zapelo i prljavo stepenište na Portarati koje stvarno treba što prije oprati. U Ulici Sergijevaca kante su bile poluprazne, a kako tom ulicom cirkulira najviše ljudi, očito je da se više puta dnevno prazne. (Napisala i snimila D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter